Bitka za Afriku : Predsednik Centralniafričke Republike u Beogradu

Predsednik Centralniafričke Republike (Car) Fosten Arkanž Tiadera završio je posetu Beogradu.

Tokom te su posete izmedju Srbije i CAR, kako je navedeno na sajtu Vlade Srbije, potpisana četiri sporazuma o saradnji :Okvirni sporazum o saradnji, Sporazum o osnivanju mešovite komisije CAR i Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, Memorandum o saradnji u oblasti geologije, rudarstva i naftnog sektora.

„Posle više godina hibernacije došao je trenutak da ponovo pokrenemo ekonomsku, socijalnu, kulturnu i stručnu saradnju izmedju naše dve zemlje“ rekao je predsednik Tuadera posle razgovora s, predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

On je dodao da se ovom posetom izražava volja njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore.

„Od sada pa nadalje, CAR i Srbija praktično i nemaju neke medjusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika“, rekao je predsednik CAR.

Predsednik Tuadera je tokom boravka u Beogradu posetio i Muzej 25.maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će uskoro posetiti više afričkih država.

„To je važan deo, taj treći svet i saradnja sa trećim svetom. Nadam se da, ako nam sve bude krenulo dobro oko Ekspa, ove godine posetim bar 10 do 20 afričkih zemalja. Prvi put da odem na veliku turneju po Africi, pa da vidim dalje šta ćemo raditi. Tu imamo i sirovine mnoge, imamo mnogo toga što možemo zajednički da radimo sa našim afričkim prijateljima. I nikada se sa tim ne bih šalio, to je ogromna mogućnost i velika perspektiva za našu zemlju“, rekao je početkom februara Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com