Bugarski: Ministarstvo poljoprivrede nas ismeva

Mlekari imaju jako lošu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede otkako je taj resor preuzela Snežana Bogosavljević Bošković, rekal je za Ekonomske Vesti predsedavajuća Upravnog odbora Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

„Na našu veliku žalost, mi nemamo nikakvu saradnju sa ministarstvom poljoprivrede od kad je gospođa Snežana Bogosavljević Bošković postala ministarka, mi imamo samo jedno pedesetak dopisa koje smo pokušali da uputimo. Imali smo tri sastanka na kojima smo konstantno bili ismevani – kako nemamo pojma o svojoj proizvodnji, kako nemamo pojma o problematici i nemamo pojma ni o problemima koje nam država pravi“, rekla je Bugarski.

Bugarski upozorava da je srpsko mlekarstvo i govedarstvo u teškoj poziciji nakon odluke EU da ukine kvote na proizvodnju mleka.

„Mi smo tu gde jesmo i mi nažalost nemamo saradnju sa ministarstvom, imali smo dva sastanka u Vladi Republike Srbije sa nekim akcionim timom za poljoprivredu. Na sastanku pre jedno dva meseca dogovorili smo se sa njima da oni moraju pod hitno da uvedu carine i prelemane na mleko i mlečne proizvode i od tada se ništa nije desilo. Onda je opet bio sastanak, pre jedno tri nedelje, gde se sve to isto dogodilo i opet ništa. Rekla bi da njima mleko nije bitno ili čekaju da seljaci opet izađu na ulice pa će onda odjednom sve moći da se rešava“, kazala je Bugarski.

Vlada Republike Srbije odlučila je da poveća “posebne dažbine” za uvoz mlečnih proizvoda, sira i maslaca iz EU i to za sir sa sadašnjih 10 do 15% na 32 do 47,5% i za maslac u maloprodaji sa 14,8 na 37,1%, kako bi zaštitila domaće proizvođače nakon odluke EU da od 1. aprila ukine kovte za proizvodnju mleka. S druge strane mlekari tvrde da je potrebno uvesti carine i prelemane, a ne „posebne dažbine“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com