Cela Srbija traži vlasnika Avala filma

Samo dan pošto je uspešno prodata iz stečaja za 8,2 miliona evra firma Avala film ponovo je predmet velikog uzbudjenja i razočaranja u srbijanskim medijima. Kako je to često već bio slučaj novi vlasnik ne može se lako naći ni pod imenom pod kojim je firmu kupio (Filmway) ni na adresi (Molerova 59 u Beogradu) na kojoj je firmu-kupca registrovao. A sve je – po zakonu.

Prvobitno uzbudjenje zbog vrednih filmskih arhiva koje će umesto u državne trezore otići nepoznatom kupcu, dan posle prodaje i firme i tog blaga razrešio je ministar kulture Ivan Tasovac saopštenjem kojim je za ovaj ogromni propust optužio Jugoslovensku kinoteku i pozvao je da ga ispravi. Komisija koju je osnovalo Ministarstvo kulture i informisanja utvrdila je da Jugoslovenska kinoteka nije sprovodila Zakon o kulturnim dobrima i od 1980. godine nije donela nijedno rešenje kojim se neki film proglašava za kulturno dobro od izuzetnog značaja kome ne samo da pripada adekvatna zaštita nego i Kinoteci pravo preče kupovine filmskog blaga arhiviranog u Avala filmu.

Kinoteka je pozvana da grešku sada ispravi i obavesti novog vlasnika Avala filma o njegovim obavezama.

Sem što je sa sobom odnela dragoceno filmsko blago firma Avala film je za „male pare“, odnosno za 2.000 evra po aru, kupcu obezbedila i 37 hektara zemljišta na Košutnjaku koje lako može biti pretvoreno u gradjevinsko te mu se višestruko isplatiti, ustanovljeno je posle obavljene kupo-prodaje.

I što je još gore, kratka i efikasna istraga beogradskih medija i pokreta „Dosta je bilo-Saša Radulović“ je pokazala da kupci navodno nisu nikakve holivudske zvezde nego jedan bivši taksista iz Pančeva?!!! Tako je holivudska bajka, kako sa tim bajkama obično i biva, brzo prizemljena do banalnog taksiranja. I naravno pitanja: odakle taksisti tolike (?) pare?

Naime, u Agenciji za privatizaciju 25. marta ove godine sa 60.000 dinara formirana firma Filmway vodi se kao 100% vlasništvo francuskog državljanina Mišela Babića. Ali u famoznim zabeležbama se navodi da je vlasnik 2. aprila ove godine celu firmu dao u zalogu (vl.br 4028-2015) upisanu na Sašu Ćorovića, prebivalište Beograd (Vračar) i firmu Auto taksi Saša Ćorović, preduzetnik Pančevo, Braće Jovanović 16A, objavio je detalje iz Registra založnog prava pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“.

Agencija za privatizaciju, medjutim, tvrdi da ona zna ko je kupac i da će se njegov posrednik obratiti javnosti kada bude vreme. Pošteno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com