Cena pšenice nastavila da raste

Kontinuitet velikog porasta cene pšenice i blagog pada cene kukuruza u trgovini na Produktnoj berzi u Novom Sadu nastavljen je drugu sedmicu zaredom, objavila je u petak ta poljoprivredna berza.

Kako se navodi u saopštenju, povećana ponuda na tržištu pšenice i tražnje na tržištu kukuruza su rezultirali sasvim solidnim prometom u trgovanju preko organizovanog berzanskog tržišta koje je u ovoj sedmici iznosilo 2.520 tona robe, uz finansijsku vrednost od 47.5 miliona dinara.

Količinski obim prometa je sasvim približan prometu iz prethodne nedelje ili preciznije manji za 3,56 odsto, dok je finansijska vrednost, što zbog rasta cene pšenice, što zbog većeg prisustva soje u trgovanju veća za 14,83 odsto u odnosu na isti pokazatelj iz prethodne nedelje.

Navodi se da se pšenicom najčešće trgovalo po ceni od 20 dinara za kiligram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je porast od 6,22 odsto u odnosu na cenu u prethodnoj nedelji.

Napominje se da je to bila gravitrajuća cena, ali i da je u ovoj sedmici registrovana nova rekordna ovosezonska cena pšenice koja je iznosila 20,1 dinara, bez PDV.

Prema stručnjacima „Produktne berze, nepovoljni vremenski uslovi za razvoj ozime pšenice na američkom kontinentu, kao i sve zaoštreniji politički i vojni odnosi dva velika proizvodjača pšenice Rusije i Ukrajine osnovni su razlog rasta cene ove žitarice na medjunarodnom tržištu.

Ta okolnost, kako ističu, svakako generiše dešavanja i na našem tržištu.

Dodaje se da su na srpskom tržištu kukuruza dve povoljne okolnosti su išle na ruku izvoznicima. Prva je pad dinarske cene, a druga pad vrednosti domaće valute, što izvoznici koriste za što veće nabavke, tako da je upravo ovaj segment tražnje bio najprisutniji na tržištu kukuruza.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com