Cene proizvoda i usluga u oktobru niže za 0,2 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su potrošačke cene proizvoda i usluga u oktobru 2015. godine, u odnosu na septembar iste godine, u proseku niže za 0,2 odsto.
rzs
Potrošačke cene u oktobru 2015. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 1,4 odsto, dok su u poređenju sa decembrom prethodne godine veće za 1,8 odsto.
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru 2015. godine, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića (-1 odsto), transport (-0,8 odsto) i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (-0,6 odsto).
Rast cena registrovan je u grupama rekreacija i kultura (2,4 odsto), odeća i obuća (1,4 odsto), komunikacije (1,1 odsto), obrazovanje (0,8 odsto), zdravstvo (0,5 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i restorani i hoteli (za po 0,3 odsto) i alkoholna pića i duvan (0,2 odsto).
Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com