Da li je lobiranje legalizovana korupcija ili brana korupciji?

Nacrt zakona o lobiranju Republike Srbije gotov je, objavila je večeras Radio televizija Srbije. U Dnevniku RTS objavljeno je da se čeka saglasnost Organizacije za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope.

Lobiranje je kontroverzna delatnost ne samo u Srbiji gde smo tu reč čuli nedavno iz usta premijera Aleksandra Vučića koji je jedan medij optužio da ga je Evropska komisija platila da lobira u sporu oko dobijanju jednog velikog posla u Srbiji.

Sećamo se reči lobiranje i iz medjustranačke svadje do koje je pre nekoliko godina došlo kad je jedna parlamentarna stranka optužila drugu da je u svojim skupštinski prostorijama primila predstavnika jednog domaćeg proizvodjača cigareta koji se tu našao radi lobiranja u svoju korist.

Ostali smo uglavnom uskraćeni za informaciju da li strani ambasadori lobiraju kod naših političara za interese firmi iz država iz kojih dolaze i da li je to najpre, zakonito, a zatim, da li je transparentno.

Ostalo je zabeleženo i obećanje američkog predsednika Baraka Obame, koji je u svojoj prvoj predizbornoj kampanji obećavao da će dovesti u red delatnost lobiranja, naročito kad se za nju odluče bivši državni službenici.

Kontroverznost ove delatnosti pala je i drugima u oči, ali, kao ni po kontroverznosti sličnim of šor utočištima, niko joj dosad nije stao na put. Lobira se, po zakonu ili bez zakona, na sve strane, za velike pare i u korist još većih para.

Dakle, da li je lobiranje legalizovana korupcija ili baš naprotiv – brana korupciji nastojaće da odgovore Ekonomske Vesti anketom medju znalcima u narednih nekoliko dana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com