Da li je moguće izbeći i restrikcije i poskupljenje struje?

Iako su nadležni u prethodnih par nedelja više puta istakli da neće biti restrikcija i poskupljenja struje, zdrav razum govorio da bi se jedan od ta dva „udarca“ na građane morao dogoditi.

Proizvodnja struje je od majskih poplava maltene prepolovljena. Tu je najveći „krivac“ kop Tamnava – Zapadno polje u Rudarskom basenu Kolubara, u kojem se ne eksploatiše ugalj još otkako se u njemu formiralo četvrto najveće veštačko jezero u Srbiji. Ugalj se iz tog kopa neće vaditi još barem tri meseca – znači poboljšanja u proizvodnji električne energije od uglja, a Srbija najviše od uglja proizvodi struju, neće biti.

S obzirom da će potrošnja električne energije u narednim hladnim mesecima svakako biti povećana jasno da će morati i da dođe do povećanja proizvodnje električne energije ili uvoza. S obzirom da će do povećanja proizvodnje teško doći, to je praktično nemoguće, Srbija će morati da uveze dodatne količine struje. Uvoz struje je višestruko skuplji od same proizvodnje.

No, i dalje tvrde nadležni, restrikcija i poskupljenja neće biti. Čak najavljuju „dodatne mere“, bez naravno otkrivanja konkretnih poteza, kako bi se osiguralo snabdevanje strujom po istoj ceni.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com