Dan Wolken (USA Today) :Spor je okončan, Djoković je najveći teniser koji je ikad živeo

„Spor je završen, Novak Djoković je najveći muški igrač tenisa u istoriji“, tako glasi naslov teksta-mišljenja kolumniste US Today Dena Volkena, posle fenomenalne završnice ovogodišnjeg Vimbldona.

“ Ali treba se pomiriti s novom realnošću, Djokovićevo  dostignuće nije samo ogromno, nego ga nesporno čini najvećim muškim teniserom koji je ikad živeo“, nastavlja Volken.

„Može se reći da je Federerov trka od 2003.do 2009. godine bila najdominantnije medju svim muškarcima, koji su ikad bili na teniskom terenu ili da njegov značaj za igru prevazilazi brojeve. Može se reći da ništa u tenisu i možda u sportu uopšte nije bilo tako teško kao pobediti Nadala na zemlji. Ali u pogledu ukupnih postignuća, Djokovićeva 6-7, (4-7), 6-4, 6-4, 6-3 nedeljna  pobeda nad Mateom Beretinijem stavlja njega na vrh grupe i to je verovatno dobro“, piše Volken.

U opširnoj analizi slučaja Djoković, gde ni borba za prava tenisera nije zaboravljena, kao ni Djokovićev doprinos ugledu Srbije, Volken navodi koji sve uspesi na teniskom terenu, iako „tehnički trka još traje“ , definitivno čine Djokovića, koji izgleda kao da u rezervoaru „ima više gasa“ od Federera i Nadala, najvećim muškim teniserom koji je ikad živeo :

-On je jedini muškarac u Open eri, koji je svaki Grand Slam osvojio  dvaput

-On je prvi muškarac u Open eri, od Roda Lavera, koji je odneo sva četiri Slam trofeja odjednom(2015-2016) i mogao bi da kompletira godišnji Slam  kalendar ukoliko osvoji US Open ove godine.

-On je jedini igrač koji je osvojio sve Masters events 1000 dva puta

-On je upravo proveo  327 nedelja na mestu broj 1. i tako vodi ispred Federera sa 310, Samprasa sa 286 i Nadala da 209 nedelja.

-On vodi u direktnim susretima sa Federerom sa 27 prema 23 i direktnim susretima sa Nadalom sa 30 prema 28.

-On je jedini igrač koji je više puta pobedio Federera na Vimbldonu i jedini igrač koni je više puta pobedio Nadala na French Open.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com