Danas je Svetski dan turizma : Blago turizmu koji Bosnu ima

Turizam Srbije oslanja se na domaćeg gosta, uostalom kao i turizam Nemačke, ipak ili baš zato je interesantno pitanje ko su, kakvi su naši najbrojniji strani gosti?

Naravski, to su naši bivši domaći gosti, iz država nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije, a medju njima i po broju dolazaka i po broju noćenja prednjače turisti iz Bosne i Hercegovine!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog broja od 393 773 strana gosta, koliko je od januara do jula posetilo Srbiju, 137 133 ili 34,82 odsto su došli iz Bosne i Hercegovine (51 338), Crne Gore (29 933), Severne Makedonije (28 533), Hrvatske (14 753) i Slovenije (12 576).

Ovi podaci, bez svake sumnje, dodatno opravdavaju investicionu aktivnost Srbije u infrastrukturu koja nas povezuje s najbližim susedima.

Strani gosti su u Srbiji ove ne baš reprezentativne godine, proveli prosečno 2,9 noći, a gosti iz ovih pet zemalja iz regiona – 2,3 noći.

Gosti iz BiH, Hrvatske i Slovenije u Srbiji su prosečno proveli po 2,2 dana, gosti iz Severne Makedonije 2,3 dana, a gosti iz Crne Gore 2, 7 dana.

Iz ovog bi se podatka moglo zaključiti da strani, a naročito gosti iz ovih pet zemalja, u Srbiju ne dolaze na odmor nego ili u provod, ili nekim poslom. Zaključak potvrdjuje činjenica da je gotovo 60 odsto stranih gostiju boravilo u Beogradu.

Nije nam poznato da je profil našeg najbrojnijeg stranog gosta, gosta iz BiH, posebno podrobno analiziran.

Prosečno su u Srbiji duže boravili samo gosti iz Turske i Indije. Ukupno 20 695 gostiju iz Turske prosečno je u Srbiji boravilo po  5 dana, a ukupno 11 227 gostiju iz Indije u Srbiji je prosečno boravilo po 5,9 dana.

 

 

 

One thought on “Danas je Svetski dan turizma : Blago turizmu koji Bosnu ima

  • 15. okt. 2021 at 18:19
    Permalink

    Moram biti iskren i priznati da jos nisam posetio bosanske piramide kad ovaj virus stane prvom prilikom iznajmicu terenac u UniRent-u i posetiti ovo cudo.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com