Dejan Savić više nije upravnik Narodnog pozorišta

Vlada Srbije je danas razrešila dirigenta  Dejana Savića sa funkcije upravnika Narodnog pozorišta na njegov zahtev.

Za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić.

Narodno pozorište je bilo pred generalnim štrajkom.

Razmirice upravnika  i kolektiva počele su kad je Savić smenio vd direktora Drame Narodnog pozorišta dramaturga Željka Hubača i na to mesto postavio Juga Radivojevića.

Hubač je za beogradske medije izjavio da je smenjen kad je pitao “ gde su naše pare“, dotad je mogao da “ laje“, kako je rekao, šta hoće, ali kad je za pare pitao nastala je panika.

Hubač je Saviću prigovorio što u godini kad Narodno pozorište slavi svoju  150.sezonu, Drama nema nijednu premijeru !

Jedan od novčanih prigovora Saviću ticao se ugovora sa dvojezicnim časopom Gloub International o oglasavanju i obavljaju drugih marketinških aktivnosti za Narodno poprište.Narodno pozorište je ovu uslugu plaćalo 2000 evra godišnje.

U ovoj priči, mediji su se koncentrisali na činjenicu da se vlasnica magazina Gluob 2006.godine slikala za Plejboj, a pre toga je bila kandidatkinja za mis Hrvatske!

Glumci Narodnog pozorišta su podržali Hubača.

Oni su se žalili na “ sramotne plate“, “ nepostojanje varijabile“, užasne uslove rada,uključujući tu i higijenske.

Ali ključnu primedbu izgovorila je za Kurir glumica Nataša Ninković :

“ Zapostavljanje drame od strane upravnika do te mere, da samo čekam kad će nacionalni teatar da se zove nacionalna opera.Ti je i neravnopravno rasporedjivanje sredstava , iako jedino Drama ima plus na blagajni“.

Dejan Savić je u vek i po dugoj istoriji Narodnog pozorišta bio prvi muzičar na funkciji upravnika.Tu je funkciju prvi put obavljao 2005-2007.

Drugi put je za vd upravnika Narodnog pozorišta imenovan 2012.godine.

Pošto je istekao dvogodišnji zakonski rok za trajanje vd stanja, kadriranje u Narodnom pozorištu počelo je da puni stranice novina.

Upravni odbor Narodnog pozorišta je marta 2015.godine, a posle održanog konkursa, za upravnika izabrao reditelja Božidara Đurovića.

Djurović narednih više od  godinu dana nije seo u fotelju upravnika ,pa je Upravni odbor marta 2016.godine podneo ostavku.

Januara 2017.godine Dejan Savić je izabran za upravnika Narodnog pozorišta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com