Drčelić obećava: Srbija neće bankrotirati

Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić izjavio je da i da će država redovno finansirati sve svoje obaveze.

„Mislim da je krajnje vreme da se prekine sa bilo kakvim spekulisanjem o bankrotu Srbije, neće ga biti. Naša Vlada radi sve što treba da do toga ne dodje. Redovno ćemo finansirati sve svoje obaveze, a mere koje ćemo primeniti u narednom periodu samo će pojačati stabilnost i održivost naših javnih finansija na dugi rok“, kazao je Drčelić za novi broj Magazina Biznis.

Drčelić je istakao da nema razloga za brigu i da će plan mera štednje koji Vlada najavljuje biti dovoljan da preokrene trend rasta javnog duga.

„Mere će sigurno na srednji rok dati rezultate i stabilizovati učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP)“, rekao je on i dodao da bi istovremeno trebalo da dodje i do oporavka privrede u srednjoročnom periodu.

Drčelić se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta da država ima krizu likvidnosti, jer je izdvajanje za servisiranje duga i deficita premašilo 15 odsto BDP i iznosi više od pet milijardi evra, što je 17 procenata BDP-a.

On smatra da se takvi zaključci ne mogu donositi na osnovu jednog ili nekoliko parametara, navodeći da se za to, pored ostalog, uzima u obzir specifičnost pojedinih država, kao što je vlasnička struktura hartija od vrednosti koje dospevaju za naplatu, kao i poverenje investitora.

Prema njegovim rečima, isplata petogodišnjih državnih evroobveznica, koje dospevaju 2017. godine u vreme kada je najavljeno zaustavljanje rasta javnog duga, neće biti problem.

Drčelić je objasnio da će do 2017. Vlada voditi kredibilnu fiskalnu politiku i neće biti problem da se uradi reemisija evroobveznica Srbije 2017. i emituje nova evroobveznica.

On je kazao da Srbija trenutno nema potrebu za emitovanjem novih evroobveznica, ali je naglasio da će se razmotriti izdavanje novih evroobveznica Srbije radi prefinansiranja budžetskih potreba za 2015. godinu.

U Upravi za javni dug očekuju da se u toku poslednjeg kvartala ove godine na domaćem finansijskom tržištu putem emisija hartija od vrednosti povuče dodatnih 400 miliona evra.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com