Efektiva: Ne smanjujte plate stambenim dužnicima

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo je danas Vladu Srbije da razmotri mogućnost da zaposlenima u javnom sektoru koji su opterećeni stambenim kreditima ne smanjuje zarade.

„Verujemo da postoji model da se na neki način najavljeno smanjivanje plata izuzme iz ove kategorije stanovništva i pozivamo nadležne da ozbiljno razmotre sve moguće opcije u tom smeru”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Kako se ističe, država godinama unazad subvencioniše stambene kredite čime je stimulisala banke da odobravaju tu vrstu kredita, ali i građane da se dugoročno zadužuju kako bi rešavali svoja egzistencijalna pitanja.

Ocenjuje se da će najavljenim smanjivanjem plata, građani koji otplaćuju stambene kredite biti dodatno pogođeni i da postoji mogućnost da se urednost otplate tih kredita dodatno pogorša.

“Čitav taj proces će dodatno destimulisati potencijalne nove korisnike stambenih kredita, čime se nastavlja začarani krug smanjivanja kreditne aktivnosti banaka i pad u oblasti stambene izgradnje”, navodi se u saopštenju Efektive.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com