Ekskluzivno: Šta naše automobile čeka u Kazahstanu?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u ponedeljak opet obradovao svoj narod: on je objavio da je zamolio potpredsednika ruske vlade Dimitrija Rogozina da pomogne Srbiji u nameri da Fijatove automobile plasira na tržištu Kazahstana!

Kazahstan

Da ostavimo po strani činjenicu da Vučić narodu nije objasnio šta je sa nameravanom prodajom automobila Rusiji, koja, istina, sa Kazahstanom ima zonu slobodne trgovine. Prvi put je neopevani značaj tog plasmana pomenut pre više od pet godina. Da, dakle, to zanemarimo i vratimo se novopromovisanom tržištu Kazahstana.

Prema procenama stručnjaka za to tržište, u Kazahstanu će ove godine biti prodato izmedju 60.000 i 90.000 novih automobila, prema preciznijim predvidjanjima oko 75.000!

Automobilsko tržište Kazahstana vezano je za rusko automobilsko tržište a oba karakterišu dve tendencije: oštar pad broja prodatih automobila i cene koje su prema oceni stručnjaka tokom 2015. godine dostigle dno. U Kazahstanu je, prema podacima Asocijacije evropskog biznisa, tokom prvih devet meseci 2015. godine prodato 77.010 novih automobila ili za 37 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kazahstanski stučnjaci za automobilsko tržište ocenjuju da je ono 2015. godine bilo „van pameti“. Razlozi leže u padu ruske rublje, koji je prvih dana 2016. godine dobio ubrzanje, padu cena automobila u Rusiji kao i padu kazahstanske nacionalne valute tenge, koja je ovih dana takodje na svom istorijskom minimumu.

Očekivano jačanje dolara poskupeće uvoz kako komponenti za proizvodnju domaće autoindustrije tako i uvozne automobile. Pa se Kazahstancima sada savetuje da ne oklevaju nego da automobile kupuju odmah jer će se negde do sredine 2016. godine iscrpeti prošlogodišnje zalihe, a tada će troškovi, i oni što proističu iz ulaska Kazahstana u Svetsku trgovinsku organizaciju, prinuditi proizvodjače i dilere da cene podignu, ali kod domaće proizvodnje ne za više od 5 do 7 odsto. Jer, u Kazahstanu je, kao i u Rusiji, registrovan pad prosečne plate.

Dakle, šta Vlada Srbije tačno očekuje od eventualnog otvaranja kazahstanskog tržišta za automobile Fijata iz Kragujevca? Da li je ta iznenadna najava samo još jedan polit-marketinški ispad koji računa na dobar emotivni prijem kod naroda razneženog Rogozinovom posetom. Ili je i samog Vučića ponelo prisistvo gosta poznatog po sklonosti ka jakoj reči koja često obećava više no što je njen simpatični tvorac kadar poneti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com