Fijat ipak u Rusiji

“Što se tiče automobilske industrije načelna saglasnost već postoji i ta će odluka uskoro biti doneta”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Razgovor je, kako se navodi na zvaničnom sajtu predsednika Srbije, obavljen na inicijativu ruskog predsednika, trajao je 40 minuta i najvećim delom je bio posvećen najavom obustavljanja projekta gasovoda Južni tok.

Što se obećanog izvoza automobila iz Srbije u Rusiju tiče, a bez carinskih opterećenja, važno je napomenuti da je rusko tržište ove godine do kraja oktobra u padu od oko 12,7 procenata i da je veoma pogodjeno oštrim padom vrednosti ruske nacionalne valute rublje.

Već prvih dana decembra većina proizvodjača inostranih marki u Rusiji je zbog pada rublje podigla cene svojih automobila (BMW za 4,5 odsto, kineski Chery za 5 odsto, Folksvagen za 5 odsto…). Ruski analitičari prognoziraju da će cene automobila na ruskom tržištu sledeće godine nastaviti da rastu, i to: uvozne inostrane marke za 20 do 25 odsto, inostrane marke proizvedene u Rusiji za 10 do 15 odsto, a domaće ruske marke za ispod 10 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com