Fiskalni savet: EPS povećao plate, Srbijagas deli bonuse

Ključ za trajno ozdravljenje ekonomije su reforme, ali se one nisu značajno pomerile u 2015. godini, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na televiziji B92.

Pavle Petrović

Te reforme se, prema njegovim rečima odnose prvo na javna preduzeća, preduzeća u restrukturiranju i na racionalizaiju broja zaposlenih.

Kada je reč o velikim gigantima njihov problem, ističe, mora da se reši kako zbog javnih finansija tako i zbog privrednog rasta koji bi ta preduzeća trebalo da vuku.

„Do sada su samo minimalne stvari urađene u tom smislu. Na primer u EPS-u je cena struje povećana, ali postoje indicije da su plate povećane što je suprotno zakonu da se plate smanje za 10%“, rekao je Petrović.

Govoreći o najavljenom otpuštanju u tom preduzeću, prvi čovek Fiskalnog saveta kaže da da postoje određeni otpori kod 1.000 ljudi za koje je planirano otpuštanje.

„Traže otpremnine koje su van svih mogućnosti države, jer je maksimum po zakonu 300 evra po godini staža, a oni traže 900 – negde te pare EPS bi morao da nađe“,ističe on.

EPS i Srbijagas su, kako kaže, primeri da nema čvrste kontrole odnosno namere da se krene u reforme.

„Kod Srbijagasa se ne dešava ni ono najbezbolnije a kamoli restrukturiranje. Cena gasa je pala, naplata je povećana, njihovi prihodi su povećani, a to nije iskrišćeno nego su podeljeni i neki bonusi, a mi otplaćujemo njihov dug“, kaže Petrović.

On dodaje da je svetla tačka plan za reformu Železnica ali da ne treba da se stane pred prvim velikim zalogajem kao što je otkaz za 2.700 koliko je planriamo u tom preduzeću.

Fiskalni savet, kaže Petrović, smatra velikim uspehom to što je država uspela da smanji trajno defiit sa 6,6% na 3,7 odsto ali da ne vide kredibilne mere kojima bi se dalje smanjio taj deficit i zaustavio javni dug.

„Sve može da se dovede u neki konsolidovani okvir, ali za to su potrebni veliki politički i profesionalni napori“, rekao je predsdenik Fiskalnog saveta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com