Generalna skupština UN : Dan sećanja na masakr u Srebrenici 11.juli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih rezoluciju kojom se 11.juli proglašava za Dan sećanja na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 1995.godine.Generalnu skupštinu UN čine predstavnici 193 države.

Taj dan će se obeležavati počev od 2025.godine.

Tekst rezolucije sastavile su Nemačka i Ruanda,a kosponzori su joj 40-tak država.

Informaciju o usvajanju rezolucije objavljuje nemački javni servis ARD uz napomenu da su medju državama ,koje su glasale protiv rezolucije Srbija,Rusija i Kina,ali i uz napomenu dа se “ najzad, rezolucije o danima sećanja u UN usvajaju jednoglasno“ (Eigentlich werden Gedenktage bei den UN einstimmig beschlossen).Dakle,ovog puta to nije slučaj.

ARD izveštava da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre glasanja uzeo mikrofon i da je rekao : “ Teško je govoriti posle Nemačke,koja važi za najmoćniju državu Evrope i bez svake sumnje se smatra pozvanom da,svima, koji drugačije misle, daje moralne pouke“.

Izveštač HRTa iz SAD konstatuje da je za rezoluciju glasalo manje država nego što se očekivalo i da je to „diplomatska pobeda Srbije uz podršku „, ali takodje tvrdi da je govor koji je pred Generalnom skupštinom UN održao predsednik Srbije Aleksandar Vučić više namenjen domaćoj publici u Srbiji .

Generalna skupština,navodi se dalje u tom izveštaju, nije glasala o tome da li je u Srebrenici bilo genocida ili nije,jer su dva medjunarodna suda presudila da jeste.

U istom izveštaju se kao važan detalj ističe da je Kina, u sličnim situacijama po pravilu uzdržana, ovog puta bila protiv.

Izveštač HRTa iz Sarajeva rekao je da rezolucija o Srebrenici poslednjih meseci zaokupila,ali i podelila bosansko-hercegovačku javnost.

Od velikih država protiv rezolucije su bile Rusija i Kina,dok je Indija bila uzdržana.

Od država članica Evropske unije, protiv rezolucije bila je Madjarska,dok su Grčka i Slovačka bile uzdržane.

Zašto je došlo do ovakve podele sveta, možda je objasnio predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Ujedinjenim nacijama.

Ta država je pri glasanju bila uzdržana da bi doprinela smanjenju tenzija u regionu i jer je rezolucija predložena u pogrešnom trenutku i uz veliku politizaciju.Inače, predstavnik UAE je rekao da je u Srebrenici bio genocid, da su to priznali najviši medjunarodni sudovi i da ta država „snažno osudjuje svaki pokušaj da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com