I Darko Kovačević utajio porez?

Bivši reprezentativac Jugoslavije Darko Kovačević nalazi se na spisku nekoliko desetina fudbalera, FIFA funkcionera i drugih javnih ličnosti koje su umešane u utaju poreza.

Darko Kovačević

Kako prenosi Panama pres, procurilo je više od 11 miliona dokumenata iz advokatske firme Mosak Fonseka (Mossac Fonseca) o izbegavanju plaćanja poreza preko of-šor kompanija u egzotičnim zemljama.

Tako se navodi da je Darko Kovačević tokom igranja za Real Sosijeda zvanično zarađivao 1.500 evra mesečno, dok mu je klub iz Baskije preko banaka na paficičkom ostrvcetu Niue, Panami i Britanskim djevičanskim ostrvima plaćao milion evra godišnje.

Među poznatim imenima iz sveta fudbala su i suspendovani predsednik UEFA Mišel Platini te najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi, koji su osnivali of-šor kompanije kako bi izbegli plaćanje poreza u zemlji u kojoj žive.

Navodi se još dvadesetak imena, među kojima su nekadašnji reprezentativac Čilea Ivan Zamorano, Argentinac Gabrijel Hajnce, aktuelni napadač Lestera Leonardo Uljoa, koji su of-šor kompanije koristili kako bi izbegli plaćanje poreza na novac koji su dobili na ime autorskih prava.

Centar priče je urugvajski advokat Huan Perdo Damijan, koji je uz pomoć bivšeg potpredsednika FIFA Eugenija Figereda preko pomenute kompanije Mosak Fonseka kontrolisao oko sedam of-šor kompanija, a koga krivično goni SAD zbog pranja novca, mita, korupcije i finansijske prevare.

Damijan je bio i posrednik za kompaniju iz Nevade koju su vodili otac i sin Ugo i Marijano Džinkis, a koja je platila na desetine miliona dolara na posedovanje TV prava za emitovanje FIFA događaja u Latinskoj Americi.

FIFA je potvrdila da je sarađivala sa Damijanom i Figeredom, ali da je taj profesionalni odnos okončala kada je Urugvajac optužen za korupciju.

Svet fudbala je već mesecima uzdrman zbog korupcije u FIFA zbog čega je uhapšeno nekoliko zvaničnika, a suspendovan je i sada već bivši predsednik Sep Blater.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com