III kv 2022 : 9,7 miliona Rusa izašlo iz Rusije

U trećem kvartalu 2022.godine iz Rusije je izašlo 9,7 miliona ruskih gradjana, preneo je portal RBK informaciju Federalne službe bezbednosti Rusije.

To je gotovo dvaput više izlazaka iz Rusije nego u drugom kvartalu 2022.godine, kada je iz Rusije izašlo 5 miliona ruskih gradjana, ali je mnogo manje nego u III kvartalu predpandemijske 2019.godine kad je teritoriju Rusije napustilo 16,1 miliona ruskih gradjana.

Čak 70 odsto od 9,7 miliona prelazaka ruske granice u pravcu susednih država, otpada na sledećih pet država : na Abhaziju 2,5 miliona prelazaka, na Tursku 2,1 milion prelazaka,, na Kazahstan 1,3 miliona prelazaka, na Gruziju 461 000 prelazaka i na Finsku 430 000 prelazaka.

Rusija je 24.februara 2022.godine počela rat protiv Ukrajine ili „specijalnu vojnu operaciju“, kako se tvrdi u Moskvi. Prema tvrdnjama vlasti u operaciji su učestvovali samo vojnici po ugovoru, a ne i regruti. Greškom, koja je ispravljena, nazvano je  otkriće da je na ratištu bilo i regruta.

Mnoge javne ličnosti su napustile Rusiju zbog neslaganja sa vojnom operacijom u Ukrajini o čemu ruski mediji redovno i opširno izveštavaju ne uvek blagonaklono prema onima koji su otišli.

Krajem oktobra je ruski biznismen Oleg Tinkov objavio da je odlučio da se odrekne ruskog državljanstva, a prema navodima ruskih medija, to su pre njega učinila još četvorica ruskih biznismena sa Forbsove liste : osnivač online banke Revolut Nikolaj Storonski, Jurij Milner s porodicom, koga je Forbs uvrstio na svoju listu 100 biznis umova, Timur Turlov osnivač brokerske kuće Freedom Holiday i Ruben Vardanjan.

U Rusiji je 21. septembra objavljena delimična mobilizacija, posle čega su granični prelazi prema susednim državama bili zakrčeni automobilima gradjana Rusije koji su hteli da napuste zemlju. O tome je ruski list Komersant izveštavao redovno i opširno.

Završetak delimične mobilizacije okončan je, kako je objavljeno u Moskvi, 31.oktobra 2022.godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da je mobilisano 318 000 vojnika, 18 000 iznad plana zahvaljujući dobrovoljcima.

Ruski ministar Sergej Šojgu je 28.oktobra izjavio da je u zonu vojnog konflikta poslato 82 000 mobilisanih, a ruski predsednik Vladimir Putin je nekoliko dana kasnije izjavio da u borbenim dejstvima već učestvuje 49 000 ljudi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com