Ima li Železara Smederevo budućnost?

Ukoliko Vlada Srbije i Esmark nekim čudom na kraju ipak postignu dogovor o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo trebalo bi znati u kakvim svetskim okolnostima bi se taj dogovor realizovao, a to se najbolje može videti iz sledećeg citata preuzetog iz Frankfurter algemajne cajtunga:

železara

„Stručnjak za industriju čelika iz Rajnsko-vestfalskog instituta za ekonomska istraživanja Roland Dern ne vidi, barem trenutno, nikakvu opasnost od gašenja železara u Nemačkoj. Ali ovaj stručnjak očekuje novo pozicioniranje branše u Evropi i koncentraciju na nekoliko proizvodnih mesta. ’Nešto se mora desiti sa viškom kapaciteta u Evropi’, kaže Dern. Na alarm odavno pritiska šef austrijske Voestalpine Volfgang Eder: ’Bolan mi je pogled na stanje industrije čelika u Evropi’. Eder, koji je novi predsednik Svetskog udruženja za čelik, upozorava da bi branša postepeno mogla da izgubi snagu za držanje koraka sa svetskom konkurencijom.

Sve više preti i ono na šta mnogi posmatrači upozoravaju odavno: kineska potražnja za čelikom slabi. Rast koji je oduzimao dah, a imao se zahvaliti ogromnim investicijama u izgradnju infrastrukture, u ogromnoj imperiji jasno se hladi. Umesto da smanjuje kapacitete, Kina prebacuje viškove u inostranstvo, čime tamo vrši pritisak na cene. Već niske cene sirovina to ne mogu nadoknaditi. Kako bi sopstvenim snagama izašle iz ovog haosa, železare svuda u Evropi primenjuju programe štednje. Pre svega, posao sa prostim čelicima više se ne isplati. Svi pokušavaju sa što je moguće inovativnijim proizvodima, kako bi se na primer našli autoindustriji kod smanjivanja težine.

Potražnja za čelicima je u Evropi još uvek ispod buma iz 2007. godine – najmanje 40 miliona tona godišnje su viškovi kapaciteta. ‘Nema hrabrosti za oštre rezove’, žali Eder. To je i zbog toga što zatvaranje jedne železare, zbog velikog broja radnih mesta, nailazi na veliki otpor i politike“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com