Kinezi nam donirali 24 čamca vredna 650.000 evra

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da su jedinice Kopnene vojske preuzele donaciju Narodne Republike Kine koju čine 24 neborbena tipska čamca za prevoženje ugroženih sa poplavljenih područja i 30 GPS uređaja.

čamac

U saopštenju se navodi da će ova donacija, vredna približno 650.000 evra, pomoći Vojsci Srbije u ostvarivanju zadataka iz njene treće misije, koja se odnosi na pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i drugih akcidentnih situacija.

O ovakvom vidu podrške dogovor je postignut nakon što se Kina odazvala na apel Vlade Srbije za humanitarnu pomoć upućen tokom katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile našu zemlju.

Deset čamaca iz donacije pripala su Rečnoj flotili, 14 čamaca preuzela je Specijalna brigada, a GPS uređaji biće raspoređeni u jedinice Kopnene vojske.

Komandant Prvog rečnog odreda kapetan fregate Romeo Grbović rekao je da je ova donacija prijateljske Narodne Republike Kine od velikog značaja za 93. ronilačku četu, čiji su pripadnici do sada često, u okviru treće misije, bili angažovani na pružanju pomoći civilnom stanovništvu ugroženom poplavama.

Ovoj četi time su značajno uvećani kapaciteti i operativne sposobnosti, naglasio je Grbović.

Čamci su tipa RIB 720, dužine 740, širine 290 i dubine 85 centimetara, opremljeni moćnim Jamahinim vanbrodskim motorom od 150 konjskih snaga.

Na vodi razvijaju brzinu od približno 54 kilometra na čas i u mogućnosti su da prime 15 osoba ili 3.600 kilograma tereta.

U okviru donacije, kao prateća oprema isporučeni su i prsluci za spasavanje, transportne prikolice, dodatni rezervoari za gorivo kapaciteta 250 litara, pumpe za naduvavanje i izbacivanje vode, vesla, prekrivači i ručni GPS navigatori.

Donacija NR Kine realizovana je u organizaciji Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com