Kosovo mesecima nema materijala za pasoše i lične karte

Predsednik Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići optužio je Vladu Kosova da je nesposobna da reši problem nedostatka materijala za izradu pasoša i ličnih karata, koji traje već mesecima.

„Vlada, umesto ponižavajućih zahteva prijateljskim zemljama da dozvole putovanje gradjanima sa isteklim pasošem, treba hitno da ovaj problem pretvori u prioritet“, napisao je Krasnići na svom Facebook profilu a prenosi kosovo-online.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova više puta je objašnjavalo razloge za probleme koje gradjani Kosova, pa i kosovska dijaspora, imaju pri podnošenju zahteva za pasoše i lične karte.

Kao razlozi su navodjeni pandemija koronavirusa, globalna kriza, rat u Ukrajini.

To ministarstvo tvrdi da „isti problem imaju sve zemlje koje su u istoj liniji snabdevanja osnovnim materijalom za izradu dokumenata“.

Prošle godine MUP Kosova doneo je rešenje kojim se omogućava korišćenje lične karte bez obzira na rok važenja, a
“ Agencija za civilnu registraciju od 5.avgusta 2021.godine omogućava izdavanje kosovske lične karte svakom gradjaninu koji predoči dokaz da će putovati kroz Srbiju, bilo povratnu kartu ili dokaz da je na Kosovo ušao preko Srbije“.

A početkom decembra je uprava prištinskog aerodroma „Adem Jašari“ upozorila gradjane Kosova da mogu putovati samo uz važeće putne dokumente.

„Obaveštavamo vas da gradani Republike Kosovo moraju da poseduju važeću putnu dokumentaciju da bi putovali preko prištinskog medjunarodnog aerodroma ‘Adem Jašari’. Putnicima sa isteklim putnim ispravama, koje je izdala Republika Kosovo neće biti dozvoljeno da se ukrcaju na let“ navedeno je u tom neobičnom saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com