KRIK: Vlada oprašta Er Srbiji 22 miliona dolara duga

Vlada Srbije zatražila je od beogradskog aerodroma otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravio avio-prevoznik Er Srbija, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Er Srbija

Kako navodi u tekstu KRIK, dva dana pred proslavu Nove godine, 30. decembra, Vlada Srbije odlučila je da pomogne avio-kompaniji Er Srbija – u kojoj skoro polovinu vlasništva ima arapska firma Etihad.

Ta pomoć, kako ocenjuju, nanosi štetu beogradskom aerodromu Nikola Tesla koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati preko 2,3 milijarde dinara (22 miliona dolara) duga koji je Er Srbija napravila, otkriva KRIK.

„Od kada je Etihadu prodala 49 odsto vlasništva u nacionalnoj avio-kompaniji 2013. godine, Vlada se hvali da je zaključila dobar posao i da je Er Srbija postala firma koja stranom partneru i državi donosi profit. Visina dugovanja, kao i potreba Vlade da interveniše da se oni otpišu na štetu budžeta, govore obrnuto“, navode iz KRIK-a.

Novinari KRIK-a došli su do zaključka Vlade kojim se aerodromu predlaže otpust dugovanja Er Srbiji nastalih u periodu od 01. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine.

Na zaključku se, kako navodi KRIK, nalazi potpis Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade. Mesto gde treba da stoji potpis premijera Aleksandra Vučića je prazno, dodaju.

U prilogu zaključka nalazi se i nacrt sporazuma o otpustu duga, čiju kopiju KRIK ističe da poseduje, a koji treba da potpišu direktor aerodroma Saša Vlaisavljević i direktor Er Srbije Dane Kondić.

Zaključak i nacrt sporazuma poslati su aerodromu, avio-kompaniji, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija.

Novinari KRIK-a pokušali su da stupe u kontakt sa Vlaisavljevićem, Kondićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa Sinišom Malim, predsednikom nadzornog odbora „Air Serbia“. Kako su saopštili, niko nije odgovorio na poziv.

KRIK podseća da do danas nisu objavljeni svi delovi ugovora koji je Vlada potpisala sa „Etihadom“ 1. avgusta 2013. BIRN je prvi objavio nacrt ovog ugovora, prema kojem se Srbija obavezala da uloži višestruko više u „Air Serbia“ od partnera iz Emirata. Država je, sem preuzimanja dugovanja, pristala da uplati 100 miliona evra, dok je strani partner uložio 40 miliona u vidu zajma, kako je otkrio BIRN.

Ovo nije prvi put da Vlada oprašta dugove privatizovanog avio-prevoznika na štetu drugih državnih preduzeća.

Sličan zaključak Vlada je donela i krajem 2014. kada je oprošteno 1,5 milijardi dinara (17,6 miliona dolara) koje je „Air Serbia“ dugovala aerodromu za prvih devet meseci te godine, podseća KRIK. Prethodno je država preuzela otplatu dugovanja koja su nastala pre privatizacije avio-kompanije u vreme dok je poslovala kao „Jat Airways“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com