Krivične prijave za Tigar Tyres zbog pogibije tri radnika

Na osnovu nadzora koji je Odsek inspekcije rada za Pirotski okrug izvršio u fabrici Tigar Tyres d.o.o. Pirot, Nikole Pašića bb, u kojoj je 23. aprila ove godine došlo do kolektivne povrede na radu šest zaposlenih, od kojih su trojica usled zadobijenih teških povreda preminula, inspektor rada je podneo krivičnu prijavu protiv tri odgovorna lica i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

„Krivične prijave su podnete protiv lica koja nisu postupala po propisima o merama bezbednosti i zdravlja na radu, čime su izazvala opasnost za život i telo ljudi, dok su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti zbog utvrđenih prekršaja u sprovođenju propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu. Inspektor rada je pisanim rešenjem naložio poslodavcu ‘TIGAR TYRES’ d.o.o. Pirot da utvrđene nedostatke u primeni mera bezbednosti izdravlja na radu otkloni u datom roku“, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dalje u saopštenju se dodaje da je na osnovu nadzora na mestu nastanka kolektivne povrede, na osnovu pisanih izjava preživelih povređenih radnika, izjava svedoka i rukovodilaca, kao i na osnovu pregledane dokumentacije, inspektor rada utvrdio niz nedostataka, koji se prevashodno odnose na procenu rizika u pisanoj formi za radno mesto u startnoj sobi, na način i mere za njihovo otklanjanje, na osposobljavanje povređenih za bezbedan i zdrav rad i rad nadelovima pod naponom, na propisanu dokumentaciju za opremu za rad, postupak isključenja strujnog kola, kao i na lična zaštitna sredstva i elektroizolacionu opremu.

Podsetimo, 23. aprila je u fabrici Tigar Tyres došlo do povrede šestorice radnika prilikom rada na utvrđivanju kvara u startnoj sobi 6 kV postrojenja za napajanje linije M-7 u Valjari. Povrede su zadobili inženjer održavanja Boban Blagojević, i radnici održavanja Miodrag Panić, Nebojša Jovanović i Dragan Sokolović, kao i radnici održavanja Dejan Mladenović i Saša Veljković, zaposleni u kompaniji Creative Work.

Od posledica povreda, u Specijalnoj bolnici u Bohumu, u Nemačkoj, su preminuli Dragan Sokolović, Miodrag Panić i Dejan Mladenović, Boban Blagojević je zadobio tešku povredu, dok su Nebojša Jovanović i Saša Veljković prošli sa lakim povredama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com