Ministarstvo: Javna preduzeća da objave podatke o internet prezentacijama

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je pojačan nadzor u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u delu koji se odnosi na objavljivanje Informatora o radu na internet prezentacijama javnih preduzeća.
www
U saopštenju se podseća na to da su javna preduzeća u obavezi da, kao organi javne vlasti, postupaju po zahtevima građana za slobodan pristup informacijama, a da, kao imaoci javnih ovlašćenja, sastavljaju i objavljuju informatore o radu.
U skladu sa tim, Upravni inspektorat je podneo 31 prekršajnu prijavu protiv odgovornih lica u javnim preduzećima zbog nedostavljanja informacija od javnog značaja i prekršajne prijave zbog nepotpunog Informatora o radu.
Takođe, kako se dodaje, neophodno je pojačati kapacitete unutar svih državnih organa kako bi se ispunila obaveza da dosledno primenjuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
„Cilj nije da se poveća broj prekršajnih prijava, već naprotiv da se deluje preventivno kako bi se javnosti obezbedila transparentnost rada javnih preduzeća“, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je povodom ovoga poslalo dopis na 40 adresa javnih preduzeća, u kojem se pozivaju da objave ažurirane informatore o radu, imajući u vidu da će u januaru Upravni inspektorat Ministarstva krenuti sa proverom tih preduzeća.

„Ministarstvo neće tolerisati nepoštovanje pomenutog zakona i neće prihvatiti kao validne informatore one koji nisu urađeni u skladu sa uputstvom“, dodaje se u saopštenju.

Pored ovoga, podseća se i na to da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dostavio svoju analizu rada javnih preduzeća, kao i da je nakon dvostruke kontrole upućen dopis Ministarstvu za pokretanje prekršajnih prijava.

U saradnji sa Kancelarijom poverenika i Upravnim sudom, Ministarstvo će početkom godine održati i niz obuka ovlašćenih lica za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i diskusija kako bi se postigla bolja saradnja i obezbedila potpuna transparentnost u radu, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com