Ministarstvo: Zdravstvo racionalizovati odgovorno i po zakonu

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije najavilo je danas da će Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru početi da se primenjuje 12. oktobra, kada će 3.500 lekarki specijalista ispuniti propisani uslov za odlazak u starosnu penziju.

doktor

U saopštenju se objašnjava da to ne znači da će sve one i biti penzionisane i da će se na taj način ugroziti funkcionisanje zdravstvenog sistema Srbije.

Član 20 pomenutog zakona propisuje da će se penzionisati oni lekari koji imaju navršene uslove za odlazak u starosnu penziju, osim ukoliko postoji potreba za datim radnim mestom i daljim angažovanjem zaposlenog radi kontinuiteta procesa rada.

U tom slučaju, sporazumni nastavak rada je dozvoljen.

Ministarstvo zdravlja ističe da odgovorno pristupa procesu racionalizacije i da ni jednim svojim potezom neće ugroziti obavljanje neophodnih poslova zdravstvene zaštite u zdravstvenim uslovima.

Racionalizacija, u koju spada i odlazak u penziju svih koji ispunjavaju starosnu uslov, će se pre svega odnositi na nemedicinsko osoblje, koje prema analizama u našoj zemlji daleko premašuje broj koji je standard u Evropi.

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne diskriminiše, a uslovi za penziju propisani su drugim zakonima, kao što je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili posebni zakoni kojima se regulišu specifični uslovi rada u policiji, visokom obrazovanju i slično.

S obzirom na važeće zakone, član 20 najviše pogađa žene između 60,5 i 65 godina života, ali i značajan broj zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom — najčešće muškaraca.

Svaki lekar koji ispunjava ulove za odlazak u starosnu penziju, a za njegovim radom postoji potreba radi obezbeđivanja stručnog i kontinuiranog obavljanja neophodnih poslova zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama, moći će da napravi sporazum o nastavku radnog odnosa.

Odobravanje navedenih sporazuma obavljaće Ministarstvo zdravlja, dok će, s druge strane, biti penzionisani svi oni koji ispunjavaju uslov za odlazak u penziju, a za njihovim radom ne postoji potreba.

Kad je u pitanju nedostatak specijalista, Ministarstvo podseća na to da je pristupilo izradi izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Na osnovu tih izmena, koje su usvojene u avgustu prošle godine, olakšano je odobravanje stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika.

Te izmene su podrazumevale da je ukinuta obaveza od dve godine obavljanja staža po položenom stručnom ispitu, a kao potpuno nova kategorija data je mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim deficitarnim granama medicine, stomatologije odnosno farmacije, takozvane volonterske specijalizacije.

Kao rezultat sprovedenih mera, u prošloj godini Ministarstvo je odobrilo više od 1.600 specijalizacija i užih specijalizacija, ove godine je odobreno 433 specijalizacije, dok se trenutno razmatra više od 1.000 novih zahteva za odobravanje specijalizacija i užih specijalizacija.

Minstarstvo je na osnovu odobrenja Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava Vlade Srbije, u proteklih godinu dana, u radni odnos na neodređeno vreme u zdravstvenim ustanovama primilo 1.951 zdravstvenog radnika, od čega su 834 lekari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com