Nacionalni savet za kulturu: Dušan Kovačević, Vojislav Brajović, Tibor Varadi…

U Skupštinu Srbije danas je stigao predlog članova za Nacionalni savet za kulturu, saznaje portal Ekonomske Vesti.

Za ukupno 15 mesta u Nacionalnom savetu za kulturu predloženo je 24 ljudi.

Ministarstvo kulture i informisanja za članove je predložilo Dušana Kovačevića, dramskog pisca, Nikolu Šuicu, doktora likovnih umetnosti, Đorđa Đurića, profesora opšte istorije, i Svetislava Božića, kompozitora. Skupština Srbije će od ova četiri kandidata izabrati četiri.

Ustanove kulture su za članove predložili dr Draganu Kovačić i Vesnu Bašić (Narodni muzej u Beogradu), Aleksandra Stamatovića i Nebojšu Dugalića (Narodno pozorište u Beogradu), dr Draganu Milunović (Narodna biblioteka Srbije) i Bogdanu Opačić i Bojanu Subašić (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka). Od ovih sedam kandidata poslanici će izabrati četiri, po jednog od svakog predlagača.

Kandidati reprezentativnih udruženja su Duško Paunković ili Živorad Ajdačić (književno stvaralaštvo i prevodilaštvo), Dušan Rusalić (likovne umetnosti, primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura), Ivan Ilić i Srđan Hofman (muzičko stvaralaštvo – kompozitori, izvođači) i Vojislav Brajović i Vladimir Logunov (pozorišne umetnosti, filmske umetnosti i umetničke igre). Skupština Srbije će od ovih kandidata izabrati četiri, po jednog iz svake objedinjene celine.

Jedan član će biti izbran iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a kandidati su na predlog Društva konzervatora Srbije Aleksa Ciganović i dr Biljana Đorđević.

Svoje kandidate predložila je Srpska akademija nauka i umetnosti: Predrag Piper, Tibor Varadi, Ivan Jevtić i Miodrag Marković. Od četiri predložena člana SANU-a, poslanici će izabrati dva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com