NBS: Neustavne odredbe zakona promenjene u februaru!

Narodna banka Srbije saopštila je da su pojedini mediji „pogrešno interpretirali“ odluku Ustavnog suda koji je zaključio da odredbe člana 86 b Zakona o Narodnoj banci Srbije nisu u saglasnosti sa Ustavom. Centralna banka je „objasnila“ da se odluka Ustavnog suda „pre svega odnosi na odgovornost Narodne banke Srbije kao institucije koja vrši nadzor nad bankama i drugim finansijskim institucijama i to za štetu koja se pričini tim finansijskim institucijama, a ne građanima“.

„U tekstovima u kojima se interpretira odluka Ustavnog suda to se tendenciozno i pogrešno predstavlja kao odredba kojom se guverner i ‘najbliži saradnici’ aboliraju od odgovornosti za štetu pričinjenu građanima“, dodaje se u saopštenju NBS.

Narodna banka Srbije podseća i da je pomenuta odluka Ustavnog suda doneta još u decembru 2014. godine, a objavljena u maju 2015. i da se ne odnosi na važeće odredbe člana 86 b Zakona o Narodnoj banci Srbije. Naime, u februaru 2015. godine, dakle nakon što je odluka Ustavnog suda doneta, izmenjen je upravo i pomenuti član.

„Navedenim izmenama Zakona kojima se Ustavni sud nije ni bavio, nije isključena odgovornost Narodne banke Srbije i njenih zaposlenih, već je to pitanje uređeno u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim standardima centralnog bankarstva, kao što je to slučaj i u zemljama EU, na način kojim se Narodnoj banci Srbije omogućava da nesmetano vrši svoje kontrolne funkcije, a kojim se nikako ne derogira pravo na naknadu štete garantovano Ustavom“, zaključuje Narodna banka Srbije u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com