NBS opominje banke pred Svetski dan štednje

Narodna banka Srbije pozvala je banke da „svoje aktivnosti na prikupljanju štednje usklade sa tržišnim kretanjima i izbegnu tržišna ponašanja koja bi mogla da izazovu rizike po likvidnost i stabilnost finansijskog sistema“. Ukratko, banke se pozivaju da ne preteruju u ponudama za Svetski dan štednje.

„Borbu za klijente i povećanje štednje banke bi trebalo da usmere na poboljšanje uslova svojih usluga, širenje lepeze bankarskih proizvoda i obogaćivanje ponude štedišama, uz nastojanje da ponuđene kamatne stope na štednju građana prikupljenu tokom ovog perioda ne odstupaju značajnije od prosečnih kamatnih stopa na štednju koje su aktuelne tokom cele godine“, saopštila je NBS.

Oni dodaju da im nije namera da utiču na poslovnu aktivnost banaka, već da preventivno deluju kako bi sprečili preterano izlaganje banaka riziku, jer „neopravdano povećanje kamatnih stopa tokom ovog perioda može da izazove značajnije poremećaje u odlivima i prilivima štednje između banaka“.

NBS je saopštila i da je dinarska štednja u poslednjih godinu dana povećana za 16,8 milijardi dinara, odnosno za 72,2 odsto i sada iznosi 40,2 milijarde dinara. Devizna štednja, koja je na nivou od 8,5 milijardi evra, povećana je za 0,7 odsto ili za 61,9 miliona evra.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com