Nemci (ne) pišu statut Zajednice srpskih opština na Kosovu

Stalni predstavnik Fridrih Ebert Fondacije (FES) u Prištini Rene Šle izjavio je da je sačinjen nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu, objavio je portal ekonomija onlajn.

„Završili smo izradu statuta. Sastaćemo se ove nedelje i odlučiti kada ćemo organizovati prezentaciju“, rekao je Šle citiran prema Gazeta ekspres.

Ranije je nemačka vlada demantovala da učestvuje u sastavljanju nacrta Statuta Zajednice srpskih opština, a Fridrih Ebert Fondacija je demantovala da na tome radi po narudžbi Evropske unije.

Zajednica srpskih opština najspornija je izmedju Prištine i Beograda najspornija tačka Briselskog sporazuma. U realizaciji te tačke nije dosad bilo napretka iako je Briselski sporazum potpisan pre gotovo deset godina.

Šest prvih tačaka Briselskog sporazuma potpisanog aprila 2013.godine odnosi se na Zajednicu srpskih opština :
1.Postojaće Asocijacija /Zajednica opština u kojima Srbi čine većinu stanovništva na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu pod uslovom da se o tome saglase članovi.

2.Ova Zajednica /Asocijacija će biti uspostavljena na osnovu statuta. Do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo (uključujući i pravo dvotrećinske većine).

3.Strukture Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljene na istoj osnovi na kojoj počiva postojeći statut Asocijacije kosovskih opština npr.predsednik, potpredsednik, Skupština, Veće.

4.U skladu sa nadležnostima dodeljenim u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima, opštine učesnice će imati pravo da saradjuju u kolektivnom sprovodjenju ovlašćenja kroz Zajednicu/Asocijaciju. Asocijacija/Zajednica će imati pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja.

5.Asocijacija/Zajednica će vršiti i druge dodatne nadležnosti kije joj mogu delegirati centralne vlasti.

6.Zajednica /Asocijacija će imati reprezentativnu ulogu prema centralnim vlastima i u tom cilju biće predstavljena u konsultativnom veću zajednica. U cilju ispunjavanja ove uloge predvidjena je funkcija monitoringa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com