Ništa od bescarinskog izvoza „fića“ u Rusiju?

Srbiji neće u skorije vreme biti odobren bescarinski izvoz automobila, kako je to ranije najavljivano, piše Blic.

fijat

Da od ovog posla zasad nema ništa, za Blic potvrđuje i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je ranije bio veliki optimista da će se „fijat 500L“ iz Kragujevca već u ovoj godini prodavati na ruskom tržištu bez carine.

Proširivanje lista proizvoda koje se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na bazi sporazuma o slobodnoj trgovini koji od 2000. godine dve zemlje imaju, treba da potvrdi Savet evroazijske ekonomske zajednice.

„Iako je bilo najava da će se još proletos ova tačka naći na dnevnom redu Saveta, to nije urađeno. A bez saglasnosti svih članica carinske unije koju čine Ruska federacija, Belorusija, Kahzastan, a odnedavno i Jermenija, nema ni odluke o bescarinskom prometu automobila. Prema našim informacijama, neke od članica carinske unije nisu saglasne da se najavljivana odluka i sprovede“, kaže za Blic izvor iz Nemanjine 11.

I prema nezvaničnim izjavama nadležnih u Ministarstvu industrije i trgovine u Moskvi, stiče se utisak da je predlog o stavljanju dodatnih proizvoda na listu roba koja se u prometu između Srbije i Rusije ne plaća carina, stavljen potpuno ad akta.

Sagovornici iz Moskve su nam, naime, rekli da je inicijativa o proširenju liste bila politička ideja koju je trebalo sprovesti u delo.

Međutim, kako sve odluke o carinskim olakšicama koje donosi zvanična Moskva automatski važe i za Belorusiju, Kahzastan i Jermeniju, logično je da postoji mogućnost da neke od ovih zemalja budu protiv.

Izvori iz Moskve, međutim, ne isključuju mogućnost da će se ovo pitanje ponovo naći u agendi za najavljeni susret premijera Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim i predsednikom Vladimirom Putinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com