Novi proizvodni pogon u „Krušiku“ za oporavak ekonomije

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon polaganja kamena temeljca za novi objekat u Holding korporaciji „Krušik“ u Valjevu, da će ova fabrika namenske industrije doprineti jačanju srpske ekonomije i privrede.

vučić valjevo

Vučić je tom prilikom najavio da će u „Krušiku“, koji danas ima 1.731 radnika, uskoro biti zaposleno više od 2.000, od kojih će 1.500 raditi u proizvodnji, što je ogroman uspeh.

On je ukazao na to da ova fabrika danas posluje dobro i da se finansira iz sopstvenih sredstava, uz napomenu da će se u njenim pogonima po prvi put proizvoditi i cevi od 155 milimetara.

Premijer je poručio da će se Srbija boriti da naredne godine bude evropski prvak u rastu BDP, što će značiti veće plate i penzije, zaustavljanje rasta javnog duga, uspešnu i snažnu Srbiju.

Prema njegovim rečima, „Krušik“ će ponovo biti najveća valjevska fabrika, u kojoj želi da radi i više od 2.500 radnika, što će uticati na rast ukupne ekonomije, ali i na kapacitete vojne industrije.

Vlada će, kako je najavio, pomoći podizanje „Krušika“, uz uverenje da će ta fabrika ponovo proizvoditi rakete „Oganj“ i „Plamen“, kao i avionsku bombu.

On je naglasio da je za to potrebna posvećenost radnika, rukovodstva fabrike, kao i grada Valjeva, ali i dodatna pomoć Vlade i preduzeća Jugoimport SDPR, koje izveze 70 odsto robe koju radnici „Krušika“ proizvedu.

Novim proizvodnim pogonom supstituisaće se uvoz iz Bosne i Hercegovine (BiH) u visini od četiri miliona evra, što je za Srbiju veoma značajno, naveo je premijer.

U „Krušiku“ je danas položen kamen temeljac za novu kapislanu koja će zaposliti 120 novih radnika i pušten je u rad novi proizvodni pogon, odnosno hala za hladno i rotaciono istiskivanje, u kojem će raditi 70 radnika.

Ukupna vrednost investicije u novu kapislanu iznosi 8,7 miliona evra, a objekat bi trebalo da bude izgrađen do kraja septembra.

U novom objektu, površine 1.208 metara kvadratnih, proizvodiće se kapisle za streljačku municiju tipa „Bokser“, kalibra 4,5 i 5,5 milimetara, dok je predviđeni kapacitet proizvodnje 400 miliona komada godišnje.

U novoj hali za hladno i rotaciono istiskivanje u „Krušiku“, koja je građena od novembra prošle do februara ove godine, radi 70 radnika, a proizvode se komore raketnih motora za S5, S8, „Munja „128 mm, „Plamen grad“, „Oganj“ i „Orkan“ (komore do 600 mm i dužine 6.000 mm).

Kamen temeljac položili su ministar odbrane Zoran Đorđević i direktor HK „Krušik“ Mladen Petković, a događaju je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com