Obustavljen rad Anketnog odbora za utvrdjivanje istine o dva masakra u Srbiji

Narodna skupština Republike Srbije saopštila je da je danas primila molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i njihovih punomoćnika, kojom od Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika traže da obustave bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom.

Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalji rad Anketnog odbora, navodi se u saopštenju.

Ranije su se javnosti obratili oštećeni roditelji i deca iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ kao i svi njihovi punomoćnici ocenom da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan.

„Oštećeni roditelji i deca iz Osnovne škole ‘Vladislav Ribnikar’, kao i svi mi punomoćnici porodica nastradale dece, kao i advokati – punomoćnici porodica dece koja su povredjena i traumatizovana ovim masakrom, jednoglasni smo u stavu da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku bio kontraproduktivan i mogao bi da ugrozi tužilačku istragu i krivične postupke i kontaminira dokaze, jer bi činjenice i dokazi od značaja za krivični postupak mogle da izadju u javnost pre sudjenja.

Moglo bi doći do sitiacije da se, dokazi analiziraju i svedoci ispituju prvo pred Anketnim odborom, pa tek onda na sudu, što je neprihvatljivo.

Upliv laičke javnosti u sudski postupak mogao bi da bude veoma štetan po postupak koji u ovom trenutku vode Tužilaštvo i Sud, uz pomoć svih drugih  organa čiju pomoć zatraže i uz aktibno učešće odbrane i oštećenih.

Kao punomoćnici oštećenih u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, saglasni smo da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu za masakr u Ribnikaru profesionalno i ekspeditivno, te da nema potrebe, a može biti štetno laičku javnost mešati u krivični postupak, koji je u toku.

Predmeti ovih ubistava su u nadležnosti Tužilaštvo kao dela sudske vlasti, pa ne vidimo benefit od Anketnog odbora ni za ovaj krivični postupak, niti za istinu uopšte “ preneo je Informer.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com