Opomena Srbiji: Da ubrzo rezervišu sredstva za spomen-obeležje Staro sajmište i Topovske šume

Predsedavajući Medjunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA) ambasador Georges Santer opomenuo je danas vlasti u Srbiji i Beogradu na obaveze koje imaju prema mestima koja se vezuju za holokaust i genocid nad Romima.

Kako se navodi u saopštenju upućenom medijima povodom dvodnevnog boravka ambasadora Santera u Beogradu, on je ministre u Vladi Srbije i gradonačelnika Beograda pozvao da ubrzo objave planove i rezervišu sredstva za spomen obeležje na Starom Sajmištu i Topovskim šumama.

On je izrazio žaljenje što je, uprkos izjavama i obavezivanju izraženim u nekoliko navrata od 2011. godine, došlo do tek neznatnog napretka u osnivanju spomen obeležja i zaštiti tih mesta sećanja, koja koriste u komercijalne svrhe.

„Očuvanje i zaštita mesta, koja se vezuju za holokaust i genocid nad Romima, igra presudnu ulogu u obrazovanju sadašnjih i budućih generacija i ključni je deo rada i misije Alijanse (IHRA). Srbija je zemlja članica Alijanse, te sam tokom sastanaka preneo poruku da će zanemarivanje lokaliteta dovesti do toga da će sećanje na žrtve i preživele biti zauvek izgubljeno“, rekao je ambasador Santer, a citira se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com