Ove nedelje konkursi za direktore Železnica i Srbijagasa

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će vlada ove nedelje raspisati konkurs za izbor direktora „Železnica Srbija“ a uskoro i konkurs za direktora Srbijagasa.

Ona je podsetila da je nedavno izabran i direktor EPS-a te da će u narednom periodu situacija u javnim preduzećima biti sređena jer je vlada donela Zakon o javnim preduzećima koji će neselektivno biti primenjen.

Prema njenom mišljenju postajanje Nadzornih odbora u javnim preduzećima je od velikog značaja, jer je funkcija tog organa možda važnija i od samog direktora.

Kao primer navela je Nadzorni odbor EPS-a na čijim sastancima se vodi ozbiljna razprava oko svake odluke koju predloži menažment ili direktor – neke odluke prođu, a neke ne budu izglasane.

„Generalno problem u svim javnim preduzećima je ponašanje ljudi koji su navikli da dolaze na posao i odrade šest ili sedam sati i uopšte ih ne zanima šta su oni tog dana uradili za svoje javno preduzeće. Takav odnos će morati da se promeni“, rekla je Mihajlović gostujući na Televiziji B92.

Ona je naglasila da bi Železnica Srbije mogla da prihoduje znatno više od 100 miliona evra, koliko sada iznosi njen godišnji prihod i ponovila da će u naredne tri godine biti izgrađeno 528 kilometara pruge, od čega će 80 kilometara biti potpuno nove pruge a ostatak se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju.

Ona je najavila da će u istom periodu biti rekonstruisana i pruga Beograd – Bar jer to nikada nije učinjeno od njene izgradnje.

Ministarka je naglasila da je Železnica Srbije platila pet miliona evra kazne zato što nije povukla kredit i ukazala da to više ne sme da se dešava.

Za novog direktora železnice u javnosti je viđen Milan Beko, međutim ministarka to nije želela da komentariše.

„Konkurs će biti. Možda je Beko hteo da bude vršilac dužnosti, ja to ne znam, ali o tome nismo raspravljali na vladi. Svako može na konkurs, a ja sam rekla svoj stav da to mesto treba da zauzme neko ko može da se potpuno posveti tom poslu i ko nije kompromitovan“, rekla je ministarka.

Tanjug

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com