Pitate se da li ste nezaposleni ili vam se čini: Reći će vam Evrostat

Fiskalni savet Srbije nije jedini kome se nekonzistentnim čine podaci o zaposlenosti i nezaposlenosti iz Ankete o radnoj snazi Srbije, ali ima autoritet zbog koga se o njegove kritike ne može prosto oglušiti ni Republički zavod za statistiku.

Iako je u današnjem saopštenju Fiskalnom savetu odrekao kompetentnost za ocenu kvaliteta podataka iz Ankete o radnoj snazi, i objavio da se preko medija više neće oglašavati na kritike Fiskalnog saveta na račun te Ankete, Republički zavod za statistiku je najavio da će u ovom sporu uskoro presuditi Evrostat.

„Jedina kompetentna ustanova za ocenu kvaliteta statističkih podataka je Evrostat, Zavod za satistiku Evropske unije, od kojeg smo dobili informaciju da će podaci iz Ankete o radnoj snazi biti uskoro objavljeni na njihovom veb sajtu uz izveštaj o kvalitetu tih podataka, što će, nadamo se, konačno otkloniti sumnju Fiskalnog saveta u verodostojnost tih podataka“, navodi se u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Fiskalni savet, najkraće rečeno, ne nalazi ekonomsko objašnjenje za „Navodni fenomen visokog rasta zaposlenosti bez rasta BDP-a“.

„Visok rast zaposlenosti uz nizak rast proizvodnje nije u skladu sa osnovnim i nebrojeno puta dokazanim ekonomskim teorijama koje definišu vezu zaposlenosti i proizvodnje. Takva kretanja, da su stvarna, podrazumevala bi snažan dvocifren pad produktivnosti privrede Srbije u prethodnih 5 godina, za koji (srećom) nema ekonomskih naznaka da se desio“, napisao je Fiskalni savet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com