Počela revitalizacija Hidroelektrane Zvornik

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je povodom početka radova na revitalizaciji Hidroelektrane Zvornik da će to produžiti životni vek ovog postrojenja za novih 40 godina.

HE Zvornik

HE Zvornik jedna je od najstarijih hidroelektrana u Srbiji, a u njenu revitalizaciju biće uloženo 70 miliona evra.

Antić, koji je sa rukovodstvom EPS-a prisustvovao početku radova, rekao je da će taj projekat biti finansiran iz kredita Nemačke razvojne banke (KFW), i naglasio da će snaga tog postrojenja nakon revitalizacije biti povećana za 30 odsto, a proizvodnja struje do 15 odsto ili za 70 miliona kilovat-časova godišnje.

On je naglasio da je cilj da se životni vek te elektrane, koja je uspešno radila prethodnih 60 godina, produži za novih 40 godina, i dodao da će nakon revitalizacije hidroelektrane biti unapređena i ekološka situacija na Drini, na kojoj se nalazi ta hidroelektrana.

Ministar je ukazao na to da će radovi, koje će izvesti kompanija „Voith Hydro“, na svakom od četiri agregata HE Zvornik trajati po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine.

Nakon revitalizacije, ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata umesto sadašnjih 96 megavata, precizirao je Antić.

On je rekao da je kompanija „Voith Hydro“ jedna od najboljih u svetu u oblasti proizvodnje i održavanja hidro-turbina i da jedna trećina svetske proizvodnje hidroenergije potiče iz njihovih turbina.

Ministar je poručio da je osnovni prioritet Vlade Srbije i EPS-a održanje energetske stabilnosti zemlje, ali i ulaganja u nove i revitalizacija postojećih energetskih objekata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com