Počeli zvanični pregovori sa MMF-om

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su započeli zvanični razgovori Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je Narodna banka Srbije.

Delegaciju Republike Srbije predvode guverner NBS-a Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, a misiju MMF-a Zuzana Murgasova.

Tokom posete misije, koja će boraviti u Beogradu od 4. do 20. novembra, biće obavljene konsultacije po članu IV Statuta MMF-a i razgovori o ekonomskom programu koji bi bio podržan novim aranžmanom sa MMF-om. Konsultacije po članu IV, inače, predstavljaju statutarnu obavezu svih zemalja članica Fonda i obavljaju se jedanput godišnje.

U razgovorima sa misijom MMF-a biće razmatrana makroekonomska situacija u zemlji i ciljevi i mere ekonomske politike Vlade Republike Srbije u narednom periodu, koji bi predstavljali osnovu za zaključivanje aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Sveobuhvatno će biti razmotrena aktuelna ekonomska, platnobilansna i fiskalna kretanja, sa posebnim osvrtom na izvršenje budžeta tokom 2014. Razgovaraće se i o načinu postizanja održivog nivoa javnog duga, monetarnoj politici, finansijskom sektoru, strukturnim reformama, reformi tržišta rada i zapošljavanja u javnom sektoru, restrukturiranju javnih preduzeća, kao i makroekonomskoj perspektivi Srbije, navodi se u saopštenju NBS-a.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com