Pogrebne usluge: Za vodu i napitke 3,7 miliona, deo plaćaju radnici

JKP „Pogrebne usluge“ godinama je beležilo minus u osnovnoj delatnosti – davanju grobnih mesta u zakup i održavanju, a taj minus je nadoknađivan prodajom pogrebne opreme i kamenorezačkom delatnošću, objasnio je za Ekonomske Vesti odluku o povećanju cena za 25 odsto Dragan Baltovski, generalni direktor ovog preduzeća.

Prema njegovim rečima, JKP „Pogrebne usluge“ od 2010. godine ima obavezu da obezbedi dovoljan broj grobnih mesta za redovne sahrane.

„Do tada je to radila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda. Grobna mesta su se dodeljivala besplatno građanima Beograda u trenutku smrti. Prosečna cena koštanja izgradnje jednog grobnog mesta na otvorenim beogradskim grobljima – Lešće, Nova Bežanija, Zbeg i Orlovača iznosi oko 40.000 dinara. Ako se ima u vidu da je od 2011. godine do sada JKP ‘Pogrebne usluge’ izgradilo 10.000 grobnih mesta, proističe da je naš trošak za ovu investiciju iznosio 400 miliona dinara“, odgovara Baltovski na pitanje zašto je profit JKP „Pogrebne usluge“ smanjen sa 7,5 miliona dinara u 2012. na 1,4 miliona dinara u prošloj godini.

Dragan Baltovski dodaje i još neke od troškova u 2013. godini, poput „investicionog održavanja opreme – krematorijumske peći, vozila, radnih mašina i dr“, struje i ogreva za Sabirnu kapelu u iznosu od 2,3 miliona dinara, izgradnju nove zgrade na Topčiderskom groblju, uvećanja angažovanja radnih mašina za oko 1,2 miliona dinara…

Kada je u pitanju smanjenje neraspoređene dobiti preduzeća, koja je na kraju 2012. godine iznosila 53,4 miliona dinara, a godinu dana kasnije 48,5 miliona dinara, Baltovski ističe da je Gradu Beogradu prošle godine, kao osnivaču preduzeća, isplaćeno 6,3 miliona, odnosno 85 odsto dobiti iz 2012. godine.

Ipak, i pored svih troškova, kako ističu u JKP „Pogrebne usluge“ rastućih troškova, na reprezentaciji se ne štedi. Tender koji su raspisali za nabavku „vode i napitaka“, a kojim je, između ostalog, traženo 7.000 komada kafe u pakovinjima od 200 grama, 20.000 kesica ugostiteljskog šećera, skoro 4.000 litara sokova, koštaće ovo preduzeće čak 3.731.394 dinara!

Baltovski objašnjava da će deo tog iznosa platiti zaposleni, verovatno kroz kupovinu sokova i kafe u preduzeću (?), a manji deo, tvrdi Baltovski, biće iskorišćen za reprezentaciju.

„Najveći deo se odnosi na kupovinu vode. Naime, našim radnicima na terenu – grobarima i radnicima na održavanju preduzeće obezbeđuje flaširanu vodu, koja se najviše troši tokom letnjih meseci kada na terenu treba da pripreme oko 45 sahrana dnevno na temperaturama od 30 do 40 stepeni, a čajeve im obezbeđujemo zimi kada taj isti psoao treba da odrade na temperaturama ispod nule“, zaključuje Dragan Baltovski.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com