Potpisan Aneks 1 Kolektivnog ugovora za Poštu Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, direktor JP „Pošta Srbije“ Milan Krkobabić i predstavnici sindikata ovog preduzeća potpisali su danas Aneks 1 Kolektivnog ugovora za JP „Pošta Srbije“.

ljajić

Ljajić je tom prilikom objasnio da ovaj dokument zaposlenima u tom preduzeću omogućava pravo na učešće u dobiti, jubilarne nagrade, solidarne pomoći u slučaju bolesti ili elementarnih nepogoda.

On je ocenio da je ovaj akt najbolja afirmacija socijalnog dijaloga i da predstavlja model koji se želi primeniti i za druga javna preduzeća, a to znači da su neophodne reforme, značajne uštede i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, nema dobrog kolektivnog ugovora bez uspešnog poslovanja kompanije.

Kolektivni ugovor ne podrazumeva povećanja mase zarada, iako se povećava obim prava radnika u pojedinim segmentima. Napravljene su značajne uštede u samoj kompaniji i njenom boljom organizacijom omogućeno je da se povećaju prava zaposlenih, između ostalog, i kroz pravo na jubilarnu nagradu, objasnio je Ljajić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin precizirao je da je od donošenja Zakona o radu do danas sklopljeno više od 20 posebnih kolektivnih ugovora, dok se očekuje potpisivanje još nekoliko ugovora koji su u pripremi.

Vulin je istakao da kolektivni ugovor ne može da bude samo slovo na papiru, a da bi postao deo svakodnevnog života mora da ima uporište u dobiti preduzeća, u čemu je i značaj današnjeg potpisivanja aneksa.

Krkobabić je istakao da se potpisanim aneksom ugovora definišu ključne promene koje se tiču prava zaposlenih u JP „Pošta Srbije“, dodavši da se ovo preduzeće okreće novoj poslovnoj filozofiji, koja se zasniva na uvođenju novih poslova.

On je rekao da je u narednom periodu neophodno smanjiti administraciju, ali ne tako da zaposleni ostanu bez posla, već da se prebace iz jednog sektora u drugi, prema kriterijumima koji budu određeni sa predstavnicima sindikata.

Predsednik Sindikata JP PTT saobraćaja „Srbija” „Nezavisnost“ Snežana Marković ocenila je da je potpisivanje pomenutog dokumenta kruna socijalnog dijaloga između reprezentativnog sindikata i poslodavca.

Događaju su prisustvovali i predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović i predsednik Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija „Nezavisnost“ Aleksandar Titović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com