Potpisan protokol o izgradnji železničko-drumskog terminala

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su danas Protokol o saradnji na izgradnji prvog intermodalnog terminala sa logističkim centrom, koji će se nalaziti u Batajnici.

zorana

Mihajlović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije objasnila da će se logistički centar prostirati na ukupno 82,5 hektara, od čega će intermodalni terminal, na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera, zauzimati površinu od 13 hektara.

Ona je navela da će se intermodalni terminal nalaziti između Batajničke petlje na Koridoru 10 i Železničke stanice u Batajnici, uz napomenu da je vrednost investicije 20 miliona evra i da će to biti prvi intermodalni terminal ne samo u Srbiji nego i na zapadnom Balkanu.

U 20 zemalja Evrope ima ukupno 350 terminala i ne postoji nijedan razlog da i Srbija nema takav terminal jer ćemo na taj način smanjiti logističke troškove, koji u Srbiji učestvuju sa gotovo 25 odsto u ukupnim troškovima, istakla je Mihajlović, dodajući da je cilj da povećamo konkurentnost i transport robe.

Prema njenim rečima, taj projekat će biti finansiran sredstvima IPA fonda za 2016/2017. godinu, tako da je reč o bespovratnim sredstvima koja ćemo dobiti od Evropske unije.

Idejni projekat za terminal napravljen je još 2008. godine, ali se od tada ništa nije radilo na njegovoj realizaciji, ukazala je ona, uz napomenu da će radovi početi već sledeće godine, a u planu je da budu završeni u roku od dve godine.

Mali je rekao da će gradske vlasti do kraja ovog meseca usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada, a do kraja septembra i proces eksproprijacije zemljišta, kako bi već sledeće godine mogli da počnu radovi.

Kapacitet intermodalnog terminala je 80.000 kontejnera, a njegovom izgradnjom logistički troškovi će u ukupnim troškovima iznositi od 10 do 12 odsto.

Protokol je, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradonačelnikom Beograda, potpisao i direktor Direkcije za građevinsko zemljište Branislav Popović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com