Povećan promet robe u trgovini na malo u junu

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u Srbiji u junu 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, veći u tekućim cenama za 1,4 odsto, a u stalnim cenama za 0,9 odsto.

rzs

U junu ove godine, u poređenju sa prethodnim mesecom, promet robe je manji u tekućim cenama za 0,9 odsto, a u stalnim cenama za 1,4 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u periodu januar– jun ove, u odnosu na isti period prošle godine, u tekućim cenama je na istom nivou, dok je u stalnim cenama veći za 0,7 odsto.

Promet u trgovini na malo dobijen je na osnovu statističkog istraživanja „Mesečni izveštaj trgovine na malo“ realizovanog na uzorku, i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja koja se sprovode na većem broju jedinica u uzorku.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com