Prihvaćena ponuda „Hestila“ za privatizaciju Železare

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je kineska kompanija „Hestil“ dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare Smederevo za ukupnu cenu od 46 miliona evra, što je iznad minimalne cene iz javnog poziva.

Železara

Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare otvorila je danas finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku – kineske kompanije „Hestil“, u prisustvu predstavnika ponuđača, i ustanovila da je ona podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove.

Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca.

Po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, a u skladu sa Zakonom o privatizaciji, biće zaključen ugovor o prodaji navedene imovine Železare Smederevo.

Kompanija „Hestil“ je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika.

Iako je proizvodnja i prodaja čelika njegova glavna delatnost, „Hestil“ pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima, a aktivni su i u drugim srodnim industrijama.

Na globalnom nivou zapošljavaju više od 120.000 radnika i znatno doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Na listi „Fortune Global 500“ u 2015. godini, kompanija „Hestil“ je rangirana kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Kao najveći proizvođač čelika u Kini, „Hestil“ se ponosi godišnjim proizvodnim kapacitetima od 50 miliona tona.

Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 imaju kapacitet veći od 1.000 kubnih metara, pri čemu je u 2015. godini proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi ove grupe iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva 53 milijarde dolara na kraju 2015. godine.

Uspeh kompanija „Hestil“ bazira se i na implementaciji najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija. Grupa ulaže u svoje istraživačke centre, kao i u kontinuiranu edukaciju i usavršavanje zaposlenih.

„Hestil“ ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Između ostalog, ima i većinski udeo u kompaniji „Duferk“, koja ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Ukupne projektovane investicije iznose više od 300 miliona dolara, što se sastoji od investicije u osnovna sredstva i infrastrukturu.

Cilj investicija u osnovna sredstva i infrastrukturu jeste da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje.

Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto-industriju, a ovi ciljevi biće postepeno ostvarivani.

Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, plan je da se dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona.

„Hestil“ planira da ponudi zaposlenje svim trenutno zaposlenim radnicima (približno 5.050). Njima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju.

„Hestil“ namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što su imali u ŽSD, odnosno radi pojednostavljenja, kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru ŽSD, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Evropska unija i SAD uvele su carine na čelik iz Kine i Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com