Prinosi kukuruza i repe u PKB-u veći za 50 odsto

Prinosi semenskog kukuruza i šećerne repe na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) ove godine su za 50 odsto veći od lanjskih.

Prve analize su pokazale da je kukuruz zdrav i sadržaj aflatoksina je ispod dozvoljenog minimuma, dok je manjak sunčanih dana doprineo da repa bude manje slatka nego prošle godine.

Ratari žure da skinu rod sa njive pre prvih mrazeva i slane, pa je na njivama PKB-a završena berba silažnog kukuruza iz prve setve, a počelo je prikupljanje roda iz druge setve.

Kišna godina usporila je zrenje i natopila zrno, pa popljorpivrednici moraju da sačekaju da sazri, dobije u masi, energiji i da vlaga padne.

Glavni inženjer za tehnologiju biljne proizvodnje u PKB-u Miloje Kurćubić rekao je da je od ukupne planirane količine iz prve i druge setve pripremljeno 85 odsto silaže, sa prosečnim prinosom između 41 i 42 tone po hektaru.

„Bilo je parcela gde je bilo mnogo više roda, ali i onih na kojima su usevi stradali od vode. Kukuruz iz prve setve biće iskorišćen u ishrani krava. Od onog zelenijeg iz druge setve, koji je kasnije sejan, kasnije je formirao zrno pa nije dostigao zrelost voštane faze, pripremaćemo obrok za stoku u tovu“, objasnio je Kurćubić.

Godina „kasni“, pa skidamo najranije hibride FAO grupe 260 i 300 koji su posejani još krajem marta, napomenuo je on.

Merkantilni kukuruz je ubran sa 167 hektara, sa 18 odsto vlage, a prosečan prinos je 11,5 tona. Skinuto je osam odsto roda kukuruza u zrnu, objavljeno je u listu „Poljoindustrija“ koji izdaje PKB.

Zbog ušteda u sušenju i pripremanja fermentisane stočne hrane, sredinom septembra počelo je krimpiranje – gnječenje kukuruza. Skinuto je 56 odsto kukuruza
(sa 345 hektara) koji će biti gnječen, a prinos je 11,3 tone po hektaru.

Semenski kukuruz je ubran sa 57 odsto površina, a prosečan prinos je 8,13 tona u klipu, što je za 50 odsto više nego prošle godine. U PKB ističu da bi bilo i 10 tona ali su manji prinos dala dva -tri hribrida u Surčinu, a deo roda pojele su divlje svinje.

Merkantilni suncokret dao je hektarski prinos od 3,34, soja 3,74 tona, a čista repa između 80 i 85 tona (sa digestijom od 11,5 do 12,7 procenata).

Završena je setva lucerke na 1.308 hektara, a uljana repica je posejana na 67 odsto planiranih površina. Počela je setva tritikalea.

Pao je peti otkos lucerke i od nje će biti pripremana senaža. Posle skidanja petog otkosa i setve pšenice zaštitari će postavljati mamke za miševe.

Poorano je 5.800, podriveno 520 i potanjirano 4.600 hektara. Uslovi za osnovnu obradu su bolji nego prošle godine, ali ima parcela sa veoma vlažnim zemljištem.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com