Prokop vratio Srbiju na železničku mapu Evrope

Danas je otvorena, istini za volju delimično, Železnička stanica Beograd centar, poznatija kao Prokop. Otvaranju je prisustvovao premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kao i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je ocenila da se otvaranjem Prokopa „glavni grad vraća na železničku mapu Evrope“.

„Budućnost ne može doći sama, već zavisi od rada svih nas zajedno. Naš posao jeste da nastojimo da završimo Prokop, kao i svaki drugi infrastrukturni projekat, jer tako Srbija ide napred“, rekla je Mihajlovićeva i posebno zahvalila premijeru Vučiću koji je, kako je rekla, pomogao da se konačno završi ovaj projekat.

Aleksandar Vučić, Prokop

Premijer Vučić je prilikom delimičnog otvaranja Prokopa, gde je stigao novim Štadlerovim vozom, rekao da je u pitanju pokretanje čitave zemlje.

„Železnička stanica Prokop trebalo bi da kompletno bude završena već 2018. godine, odnosno godinu dana pre planiranog roka“, rekao je premijer i najavio sledeću fazu radova za mart.

Vučić je dodao i da je Prokop trenutno „jedno od najvećih gradilišta u Evropi, zbog čega ga i velike svetske kompanije smatraju prestižnim poslom“.

Očekuje se da će za potpuno izmeštanje glavne železničke stanice iz centra grada u Prokop biti potrebno godinu dana.

Prokop

Kako je saopštila Vlada Srbije, trenutno je u funkciji osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, kao i pet perona, tako da je Prokop otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd–Novi Sad–Beograd. Na toj liniji će saobraćati novi Štadlerovi elektromotorni vozovi, a kroz Prokop će nastaviti da svakodnevno saobraća i 105 beogradskih vozova.

U saopštenju se dodaje da je završetkom prve faze radova omogućeno odvijanje železničkog saobraćaja u stanici na osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima za organizaciju i kontrolu saobraćaja vozova i putnika.

Vrednost ugovora za prvu fazu radova na Prokopu, za koju je projekat uradio Saobraćajni institut CIP, iznosila je skoro 26 miliona evra.

Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa E-75 i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture.

Predviđeno je da se u Prokopu, na ploči, podigne gornji sprat stanice na kome će se nalaziti komercijalni i drugi sadržaji površine više od 100.000 kvadratnih metara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com