Promocija poljoprivrede na sajmu u Novom Sadu

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Danilo Golubović najavio je danas veće prisustvo izlagača na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nego ranijih godina, što će povećati i njegove finansijske efekte.
poljoprivreda
Golubović je na konferenciji za novinare objasnio da će resorno ministarstvo na ovoj manifestaciji imati paviljon na kojem će poljoprivrednici moći da dobiju sve informacije o subvencijama koje su spremne za ovu godinu i koje su znatno više u poređenju sa ranijim godinama.
On je naglasio da će poljoprivrednici tom prilikom biti informisani i o fondovima Evropske unije koji će biti usmereni u srpski agrar.
Resorno ministarstvo finansira nacionalnu izložbu stoke jer smatra da je u stočarstvu budućnost Srbije, naveo je državni sekretar i dodao da je sajam prilika da se domaći stočari upoznaju sa domaćom i inostranom genetikom.
Prema njegovim rečima, poljoprivrednici u Srbiji treba da iskoriste sajam kako bi unapredili svoju proizvodnju i znanje o novim tehnologijama, jer je to put ka pozicioniranju na zapadnom tržištu.
Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković istakao je da je će na ovogodišnjem sajmu, koji će biti otvoren 14. maja, za deset odsto biti povećan obim izlagača, a kvadratura na kojoj će se oni predstaviti biće uvećana za 200 odsto.
On je rekao da će kineski poljoprivredni brendovi biti predstavljani na 850 kvadrata, dok je Mađarska duplirala kvadraturu izlagačkog prostora, a po prvi put će na ovoj manifestaciji biti predstavljeni i gradovi Novi Sad i Beograd.
Jedan od najznačajnijih segmenata, kako je ukazao, jeste izložba mehanizacije, gde se očekuje predstavljanje 1.500 mašina, kao i posebnih subvencija i popusta za njihovu kupovinu.
Prema njegovim rečima, poseban akcenat je na programu iz oblasti stočarstva kroz nacionalnu izložbu stoke, u kojoj će učestvovati 1.300 autohtonih grla iz Srbije, a koju u potpunosti finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Zemlja partner je Italija, koja će svoj paviljon imati na 400 kvadratnih metara u Hali 1 sajma, gde će kroz interaktivnu postavku, sastanke s poljoprivrednicima, školu italijanske kuhinje i izložbu vinskih proizvoda, predstaviti potencijale za saradnju, objasnio je Cvetković.
Prisutnima su se obratili i direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu Đovani Mafoda, direktor regionalnog centra Vojvodina kompanije „Generali osiguranje Srbija“ Leonid Babić i generalni direktor Agropanonke Dragoljub Švonja.
Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 14. do 20. maja, a u okviru njega biće organizovana i izložba konja, porodični dan, seminari i drugi sadržaji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com