Radulović: Skuplja struja plaća Vučićeve i Dinkićeve subvencije „stranim“ investitorima

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ izrazio je bojazan da će prihod ostvaren od povećanja akciza na struju biti potrošen na „nesposobne partijske kadrove u javnom servisu“ i „sulude“ subvencije stranim investitorima.

radulović

Saopštenje pokreta prenosimo u celosti:

„Nakon drastičnog, protivustavnog otimanja od 22 do 25 odsto penzije od 700.000 penzionera, u novembru prošle godine, Vučić je najavio predizborno “povećanje” za jedan do dva odsto, do kraja godine. Za “rast” penzija biće mu potrebno najviše 9,6 milijardi dinara. Da bi to platio, već od avgusta je povećao cenu struje za 12 odsto, što će uliti u republički budžet prihod od 14 milijardi dinara, a u kasu EPS-a još osam milijardi. Znači, poskupljenjem će svi građani, pa i penzioneri, platiti Vučićevo predizborno “povećanje” penzija i još će mu ostati novca za bacanje na nesposobne partijske kadrove u javnom sektoru i njegove i Dinkićeve sulude subvencije “stranim” investitorima.

Novo poskupljenje struje za 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji znači veći trošak od oko 400 dinara mesečno po domaćinstvu, odnosno devet milijardi dinara godišnje za sva domaćinstva. Za domaćinstva koja se greju na struju udar će biti znatno veći. Ukoliko Vučić “poveća” penzije za jedan odsto, to će značiti dodatak od svega 230 dinara mesečno na prosečnu penziju, kakvu prima 1.737.320 penzionera, a račun za struju će im biti veći za oko 400 dinara mesečno. Najgore će, naravno, proći penzioneri čije su penzije niže od 25.000 dinara, a njih je 60 odsto, odnosno preko milion. Njima će penzija biti prosečno „povećana“ za 150 dinara, a struja skuplja za 300 do 400 dinara mesečno.

Umesto da ukida subvencije stranim investitorima, razbija uvoznički lobi, rasterećuje domaću privredu, podržava domaću proizvodnju, Vučić ovim poskupljenjem struje povećava opterećenje domaće privrede, koja će, uz veće troškove, biti još manje konkurentna. Roba iz uvoza biće još konkurentnija, a domaća proizvodnja skuplja.

Vučić obmanjuje javnost i građane da je ovo mizerno “povećanje” penzija rezultat dobrog stanja u državnom budžetu. Poreski prihodi u junu 2015. su za deset odsto manji od poreskih prihoda u junu pre godinu dana. Privreda propada. Prihodi od PDV su u junu ove godine iznosili 28,5 milijardi dinara, a u junu 2014.godine 32 milijarde. Smanjenjem plata i penzija došlo je do pada domaće potrošnje koja je dovela do manje proizvodnje i manjih poreskih prihoda od očekivanih.

Neustavnim smanjenjem penzija, Vučić je “uštedeo” oko 210 miliona evra, a smanjenjem plata u javnom sektoru još 290 miliona. Sad povećanjem cena struje ubire oko 200 miliona evra, a “povećanje” penzija će ga koštati najviše 80 miliona evra. Istovremeno, na korupcionaške subvencije troši milijardu evra godišnje i njima kupuje radna mesta na kojima se isplaćuje minimalac. Srbiju pretvara u zemlju jeftine najamne radne snage. To nisu reforme.

Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” zahteva od Vučića da vrati imovinu penzionerima, ukine subvencije i skloni svoju partokratiju iz javnog sektora. Srbiji su potrebni red, transparentnost, sistematizacije radnih mesta, poštovanje zakona i Ustava, a ne marketinške predstave premijera.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com