Radulović: Više od 800 radnika RTB Bor biće prevareno

Predsednik pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović rekao je danas da je plan restrukturiranja RTB Bor kroz stečaj prevara za 179 zaposlenih, koji će ostati bez 90% svojih potraživanja u iznosu od oko 53.700 evra. A, da ista sudbina čeka i više od 650 bivših radnika kojima menadžment na čelu sa Blagojem Spaskovskim duguje novac za neisplaćeno socijalno i penzijsko osiguranje, navodi se u saopštenju pokreta „Dosta je bilo“.

Radulović je optužio Spaskovskog da je juče izneo neistinu kada je saopštio da će svi dugovi radnicima biti isplaćeni.

„To jednostavno nije tačno jer se u UPPR-u jasno vidi da su poverioci podeljeni u osam različitih grupa i svaka grupa se namiruje na drugačiji način. U prvoj grupi su zaposleni kojim RTB Bor duguje zarade do nivoa minimalca. Dug je oko 40 hiljada evra. Oni će zaista biti namireni potpuno. U drugoj grupi su potraživanja poreske uprave i poreske administracije. Dug je oko 50 hiljada evra i biće, takođe, namiren u celosti. U trećoj grupi se u stvari događa prevara poverilaca i tu su najveći poverioci Fond za razvoj i Agencija za osiguranje depozita, koja zastupa Borsku banku u stečaju, Beogradsku banku i Jugobanku, u stečaju. Za tu grupu je predviđeno da se otpiše 90 odsto potraživanja, a deset odsto će biti naplaćeno u roku od osam godina, sa grejs periodom od godinu dana. Ukupna potraživanja u trećoj grupi su oko 430 hiljada evra. U toj grupi je 179 zaposlenih koji ukupno potražuju 5.371.000 dinara. Oni će izgubiti 90 odsto svojih potraživanja“, rekao je Radulović.

On je kazao da postoje mnoga potraživanja koja nisu navedena u planu restrukturiranja, kao što su potraživanja preko 650 bivših radnika RTB Bora, kojima nisu uplaćivani doprinosi.

„Radi se o radnicima iz povezanih firmi (rudnici bakra Bor i Majdanpek i topionica) koji ovim planom treba da se spoje i postanu jedna kompanija. Praktično se sva ova potraživanja, za koja radnici vode sudske postupke, ignorišu. Pošto su u plan ubacili odredbu da će se, ukoliko neko uspe u sudskom postupku, a RTB Bor to osporava, na njega primenjivati otpis 90 odsto duga, ovi radnici će biti prevareni“, rekao je Radulović.

Predsednik pokreta „Dosta je bilo“ je dodao da se nada da će sudija imati hrabrosti da vrati ovaj plan koji krši osnovnu stavku Zakona o stečaju, a to je ravnopravan tretman svih poverilaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com