Radulović: Zloupotreba opštinskog budžeta u pripremi stranaka za izbore

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je vlasti u opštini Stari Grad da sredstva iz opštinskog budžeta koriste u stranačke svrhe.

stari grad

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Opštinske vlasti Starog grada platile su novcem građana istraživanje stranačkog rejtinga i efekata mogućih predizbornih koalicija.

Istraživanje rejtinga političkih stranaka neophodan su deo stranačkih priprema za izbore. Istraživanja su, međutim, skupa, a sve stranke navikle da nekažnjeno za stranačke potrebe koriste javni, budžetski novac. Da bi se upotreba budžetskog novca u stranačke svrhe kako-tako opravdala, stranke naručuju istraživanja u kojima je prvih nekoliko pitanja vezano za interese građana, a većina za političke rejtinge i izborne taktike o koalicijama.

Takvo jedno istraživanje naručila je u junu vlast u beogradskoj opštini Stari grad. U pitanju je očigledna zloupotreba opštinskog budžeta u stranačke svrhe, jer ni utvrđivanje rejtinga opštinskih birokrata, kao ni lidera njihovih stranaka ili efekata udruživanja u predizborne koalicije, koji su u istraživanju uglavnom urađeni, nemaju nikakve veze sa interesima stanovnika opštine.

Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” zatražio je od opštinskih vlasti da nam odgovore koliko je istraživanje plaćeno, ko je doneo odluku da se ono sprovede, kako je izabran izvođač, sa koje budžetske stavke je novac za istraživanje isplaćen i kakvim interesima građana je opravdan.

Pokret se zalaže za potpunu transparentnost koja obuhvata i transparentne javne finansije, a to za lokalnu samoupravu znači da sve opštine moraju na svojim sajtovima javno objaviti svakog meseca sve podatke o budžetu i njegovom izvršenju za prethodni mesec, kao i sistematizaciju svih radnih mesta. Za nenamensko trošenje novca iz budžeta predviđena je kazna za odgovorno lice u iznosu od 10.000 do dva miliona dinara, po Zakonu o budžetskom sistemu (član 103).“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com