Rudarstvo jedan od temelja privrednog rasta Srbije

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da se ne razmišlja o vraćanju rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja „Resavica“ u sastav „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), već je cilj pronalazak strateških partnera.

antić

Antić je prilikom obilaska Ibarskih rudnika, koji posluju u sastavu JP PEU „Resavica“, rekao da je i EPS u kompleksnoj situaciji, budući da se radi plan restrukturiranja kako bi ta kompanija bila još uspešnija.

On je, navodeći da „Resavica“ ima devet pripadajućih rudnika, rekao da je interes države da se nađe strateški partner koji će da investira u otvaranje novih rudnika.

Prema njegovim rečima, već ima nekoliko takvih projekata, kao što su modernizacija rudnika i termolektrane „Štavalj“, otvaranje rudnika bornih minerala u Raškoj i realizacija projekta rudnika „Ćirikovac“.

U modernizaciju rudnika „Soko“, kako je rekao, u naredne tri godine trebalo bi da bude uloženo 30 miliona evra, dok je u rudniku „Štavalj“ pronađeno prvoklasno nalazište sa 190 miliona tona uglja, u šta bi strateški partner trebalo da uloži od 80 do 100 miliona evra.

Opredeljeni smo za to da modernizujemo postojeće jame koje imaju perspektivu, ukazao je ministar i poručio da rudari u Srbiji ne treba da brinu za svoj posao, jer će rudarstvo biti jedan od glavnih temelja privrednog rasta Srbije.

Antić je naveo da se sada u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom uglja proizvodi približno 700.000 tona tog energenta godišnje, a u njima je zaposleno više od 4.000 rudara.

Prema njegovim rečima, situacija je u tim rudnicima sada teška zbog toga što se prethodnih godina nije ulagalo u modernizaciju proizvodnog sistema.

Resorno ministarstvo je, kako je naglasio, posvećeno tome da pronađe strateške partnere koji će ulagati u njihovu modernizaciju, pri čemu je neophodno da se nastavi plan konsolidacije tih rudnika, na čemu se radi.

Antić je pre obilaska Ibarskih rudnika položio venac na spomenik poginulim rudarima u Ušću kod Kraljeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com