Rusija će učiniti sve da Srbija ima gasa

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ruski ministar energetike Aleksandr Novak dogovorili su se danas, na sastanku u Moskvi, da ruska strana učini sve da Srbiji obezbedi ugovorene i potrebne količine gasa za stabilno snabdevanje gasom tokom ove zime.

Ministri energetike dve zemlje složili su se da je sigurnost snabdevanja gasom jedno od ključnih pitanja tokom zimske sezone, navodi se u saopštenju resornog ministarstva, i dodaje da je Antić obavestio ruskog kolegu da su zbog poplava energetski bilansi Srbije izmenjeni u skladu sa novonastalom situacijom.

Na sastanku se razgovaralo i o NIS-u a dvojica ministara su konstatovala da je neophodno da obe strane u narednom periodu budu angažovanije u sprovođenju strategije razvoja te naftne kompanije, posebno u oblasti budućih investicija.

Antić i Novak su razgovarali i o dugovanju srpske hemijske industrije prema energetskim kompanijama i dogovorili da će biti napravljen Plan finansijske konsolidacije, kao i Strategija za njihovo snabdevanje energentima.

Na sastanku u Moskvi, dvojica ministara usaglasila su stavove o Memorandumu u oblasti energetske efikasnosti, očuvanja energije i obnovljivih izvora energije, koji će biti potpisan tokom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Srbiji.

Antić u Moskvi boravi povodom XIII zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com